Mediafax.biz Exclusiv

Cotta Arad, principalul furnizor de canapele al kika

Autor: Cristina Rosca

05.07.2011, 18:23 528

Cotta International este unul dintre primii zece jucători dinindustria mobilei, cu afaceri de 38,5 mil. euro în 2009.

Potrivit informaţiilor de la Ministerul de Finanţe, afacerilearădenilor s-au triplat în lei în ultimii cinci ani, de la 51,98mil.

lei (14 mil. euro) în 2005 la162,7 mil. lei (38,5 mil. euro) în 2009.

Lars Lund, 43 de ani, careconduce operaţiunile kika România de un an şi jumătate, a spus căşi-ar dori ca pe viitor numărul furnizorilor locali să crească. Înprezent majoritatea furnizorilor retailerului de mobilă sunt dinAustria şi Germania şi mai puţini din Vietnam şi China.

"Furnizorii locali nu sunt foartedeschişi la business şi am ajuns la această concluzie pentru că încursul negocierilor ei nu vor să lase la preţ", spune Lund. El maiexplică şi faptul că dacă se încheie un contract cu un furnizorlocal, întâi se testează produsele acestuia în magazinul dinRomânia şi abia apoi acestea sunt vândute şi în magazinele din altestate.

Potrivit site-ului oficial al companiei,kika are 67 de magazine în şapte state europene. Potrivit datelorde la Registrul Comerţului, kika a avut în anul calendaristic 2009vânzări în România de 11,8 mil. euro şi pierderi de 4 mil. euro,iar compania nu a făcut publice datele pe 2010.

kika nu este însă singurul jucător străin depe piaţa locală de mobilă care a apelat la furnizori locali. Unexemplu în acest sens este gigantul suedez IKEA.

Datele din 2008 arată că grupul suedez avea40 de furnizori locali, iar nivelul achiziţiilor era estimat de ZFla circa 250 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO