Mediafax.biz Exclusiv

De ce ţine Tarom „la secret“ rezultatele financiare

De ce ţine Tarom „la secret“ rezultatele financiare

Autor: Mirabela Tiron

09.06.2011, 19:11 396

"Am vorbit laTarom. Mâine primiţi răspunsul", a transmis alaltăieri într-un mailtrimis către ZF Doina Tănase, consilier al ministrului Anca Boagiurăspunzând astfel solicitării ZF.

Cu toate acestea, răspunsul companiei destat la întrebările ZF legate de cifra de afaceri şi profitul peanul 2010 nu a fost transmis ieri către redacţie. În ultima lună,Ziarul Financiar a transmis constant solicitări legate de cifra deafaceri şi profitul Tarom în 2010 atât către compania aeriană destat, cât şi către Ministerul Transporturilor, sub autoritateacăruia operează Tarom, fără a primi însă informaţiile solicitate,ci doar răspunsuri de genul "momentan noi pregătim comunicatul depresă cu rezultatele financiare pe 2010, care va fi de fapt unmaterial extins ce va conţine mai multe informaţii economice legatede anul 2010 pentru Tarom, punctul de vedere al conducerii,strategiile pentru perioada următoare, indicatori economici pentrupiaţa de aviaţie europeană.Vom comunica materialul la începutul săptămâniiviitoare", transmitea Paula Călăraşu, corporate communicationsmanager într-un mail pe 31 mai.

Comunicatul nu a fost trimis într-osăptămână, Paula Călăraşu răspunzând la o altă solicitare a ZF din8 iunie cu "noi am redactat deja comunicatul de presă referitor larezultatele financiare pentru 2010, însă mai aşteptăm câteva avizede la reprezentanţii conducerii".

Demersul ZF a avut loc în condiţiile în carela începutul anului acesta, Ruxandra Brutaru, fostul directorgeneral al Tarom, declara că, după cum arată datele pe care ledeţine, compania de stat va încheia cu pierderi similare cu celedin 2009, adică în jur de 55 de milioane de euro.

Datele preliminare furnizate însă de Brutarula începutul acestui an nu au mai fost urmate însă de niciuncomunicat oficial al companiei aeriene pe această temă.Mai mult, data limită pânăla care companiile din România aveau obligaţia să depună bilanţulpe 2010 a fost 31 mai, astfel că lipsa de reacţie a angajaţilorcompaniei de stat este cu atât mai puţin justificată.

La jumătatea lunii martie anul acesta,Ruxandra Brutaru şi-a dat demisia din funcţia în care a fost numităla sfârşitul anului 2008 de către fostul ministru altransporturilor Radu Berceanu. Întrebaţi la acel moment dacă şefaTarom a îndeplinit obiectivele stabilite, oficialii MinisteruluiTransporturilor nu au transmis niciun răspuns.

După demisia lui Brutaru, ministrultransporturilor Anca Boagiu a susţinut timp de două săptămâni că nua găsit o persoană care să preia operaţiunile de conducere alecompaniei, deşi ea semnase chiar în ziua anunţării demisiei luiBrutaru un ordin în baza căruia Gabriela Bordea, directorul devânzări al companiei, urma să preia atribuţiile funcţiei dedirector general al companiei aeriene.

În timpul celor doi ani şi două luni demandat ai Ruxandrei Brutaru, compania de stat a înregistratpierderi record de 55 mil. euro în 2009, iar dacă nivelul sepăstrează şi pentru 2010, operatorul aerian ar aduna un minus depeste 100 mil. euro în numai doi ani.

În 2009, compania a raportat afaceri de 193mil. euro şi pierderi de 55 mil. euro, de 34 de ori mai mari decâtcele din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO