Mediafax.biz Exclusiv

Despăgubiri de 11.000 de euro pentru turiştii români de pe Costa Concordia

Despăgubiri de 11.000 de euro pentru turiştii români de pe Costa Concordia

Autor: Mirabela Tiron

30.01.2012, 18:51 282

Compania Costa Cruises a semnat un acord cu mai multe grupuri de consumatori care prevede oferirea a câte 11.000 de euro fiecăruia din cei peste 3.000 de pasageri, transmite Reuters.

Înţelegerea are ca scop evitarea de către companie a unor viitoare litigii cu pasagerii vasului, naufragiat la 13 ianuarie în apropierea insulei italiene Giglio. Compania va plăti 11.000 de euro pentru obiecte pierdute şi traume psihologice fiecărui pasager care nu a fost rănit. În plus, costul croazierei şi al transportului vor fi acoperite. Costa Cruises va negocia individual cu fiecare pasager rănit în timpul evacuării vasului de croazieră.

"Până acum celor patru români care au fost pe Costa Concordia prin agenţia noastră li s-a restituit contravaloarea croazierei. Aceştia au plătit 400 de euro pe croazieră", a spus Vlad Popescu. Agenţiile de turism Ship Travel şi Go Travel, revânzătoare ale pachetelor Costa Cruises, au transmis că pentru croaziera în care a eşuat vasul nu au vândut niciun pachet.

Cei care acceptă acordul propus de Costa Cruises renunţă la deschiderea de litigii împotriva companiei. Copiii vor primi aceeaşi sumă ca adulţii, iar pasagerii vor fi plătiţi în termen de o săptămână de la acceptarea ofertei. Bilanţul naufragiului vasului de croazieră a ajuns la 16 morţi, dar echipele de intervenţie caută în continuare trupurile persoanelor date dispărute.

"Volumul rezervărilor de croaziere nu a scăzut după accidentul cu Costa Concordia. Doar cei 15 români care trebuiau să plece până în martie pe acest vas în croazieră au ales alte itinerare", a spus Vlad Popescu. Flumen Viaggi International a vândut anul trecut 2.000 de vacanţe pe nave de croazieră şi aşteaptă anul acesta un număr similar de pachete vândute.

"Până acum avem 500 de rezervări pentru croaziere pentru anul acesta." Din cei 29 de turişti români aflaţi pe vasul de croazieră Costa Concordia, doar 13 au cumpărat pachetul din România, restul din străinătate, potrivit lui Vlad Popescu.

Agenţiile de turism estimau în vara anului trecut că peste 9.000 de români ar urma să plece în 2011 în excursii pe vase de croazieră, plătind pe vacanţe mai mult de opt milioane de euro, după ce în 2010 cheltuielile aferente celor 8.000 de turişti care au ales croazierele au fost de 6,5 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO