Mediafax.biz Exclusiv

Directorul economic al Transgaz Mediaş spune că bugetul pe anul în curs este depăşit

Directorul economic al Transgaz Mediaş spune că bugetul pe anul în curs este depăşit

Autor: Adrian Cojocar

21.06.2011, 19:12 417

Totodată,compania şi-a construit bugetul luând în calcul menţinereatarifului de transport la gaze, care a rămas neschimbat şi anultrecut, dar care ar putea fi majorat în 2011.

Transgaz estima pentru acest anun profit net de 123,9 mil. lei, de trei ori mai mic comparativ cucel realizat anul trecut, care s-a cifrat la 376,3 mil. lei (89,2mil. euro) şi venituri totale în scădere cu 9% faţă de 2010, de1,25 mld. lei.

Cu toate acestea, compania areuşit să-şi depăşească profitul bugetat pe tot anul încă dinprimul trimestru, când a raportat un profit net de 194,9 mil. lei(46,4 mil. euro), uşor peste cel obţinut în aceeaşi perioadă aanului precedent.

Afacerile Transgaz au crescut deasemenea cu 2,4%, la 457,7 mil. lei (109 mil. euro).

Radu Moldovan, directoruleconomic al Transgaz, spune că, deşi conducerea companiei a propusdistribuirea a jumătate din profit pentru dividende, statul a votatpentru o rată de distribuire de 90% în AGA.

"Compania va avea mari probleme dacă vadistribui în continuare 90% din profit pentru dividende pentru cănu ne mai rămân bani pentru investiţii. Anul trecut am fost nevoiţisă luăm un credit pentru a acoperi necesităţile de investiţii careau fost mai mari cu 38 de milioane de lei faţă de resursele pe carele aveam la dispoziţie. Dacă aceste lucrări nu se realizeazăîntr-un an, anul viitor vor fi necesari şi mai mulţi bani", aprecizat Moldovan.

Ministerul Economiei, care controlează 73,5%din acţiunile Transgaz Mediaş (TGN), a aprobat la începutul acesteiluni distribuirea către acţionari a unor dividende de 338,7mil.lei, cele maimari din istoria companiei, după ce în primă fază a respinspropunerea de dividend, fapt ce a cauzat scăderea acţiunilorTransgaz pe Bursă.

Pentru că statul ar putea să distribuie şianul viitor aproape tot profitul Transgaz Mediaş ca dividende,lăsând firma fără bani de investiţii, conducerea intenţionează săaloce în 2011 cheltuieli mai mari pentru reabilitarea conductelor,care ar putea să diminueze profitul companiei şi totodată sumelecare vor fi distribuite ca dividende anul viitor.

Transgaz a alocat pentru 2011 circa 230 demilioane de lei pentru cheltuielile cu reabilitarea reţelei detransport naţionale, sumă de peste două ori mai mare faţă denivelul realizat anul trecut, de 110 milioane de lei. Transgaz vaavea nevoie în anii următori de sume importante pentru proiectulNabucco, la care este acţionar, dar spune că deocamdată nu se ştiecu exactitate cât şi câţi bani vor fi alocaţi pentru acest proiect,iar pentru anul 2011 au fost prevăzute cheltuieli de circa 20 mil.lei pentru acest gazoduct.

Conducerea Transgaz a precizat că acţionariiNabucco se vor întruni luna viitoare pentru a discuta detaliilegate de proiect.

Despre proiectul concurent South Stream,susţinut de ruşi, reprezentanţii Transgaz spun că este unul în fazăincipientă, respectiv de studiu de fezabilitate, astfel că sunt şimai multe necunoscute legate de acest proiect.

"S-ar putea să nu mai avem probleme definanţare dacă ANRE ne recunoaşte cheltuielile şi majorareazătariful de transport", a precizat Radu Moldovan, care recunoaşteînsă că tariful actual este unul destul de mare.

ANRE trebuie să decidă până la 30 iunie dacămajorează sau nu tariful de transport al Transgaz, în condiţiile încare la această dată se încheie perioada de reglementare şi conformlegii ar fi ultima posibilitate ca ANRE să recunoască cheltuielileefectuate de societate pentru a majora baza dereglementare.

Profitul din activitatea de reglementare aTransgaz este limitat la o rată de 7,88% din baza activelorreglementate, care cu cât este mai mare, cu atât se majorează şiprofitul companiei.

Moldovan spune totodată că activitatea detranzit, care contribuie cel mai mult la profitul companieidatorită faptului că această activitate este nereglementată şitransportatorul îşi poate negocia singur tarifele, ar putea deveniîn viitor reglementată, aşa cum este în Uniunea Europeană.Acest lucru arafectasemnificativprofitabilitatea Transgaz, a mai spus directorul economic alcompaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO