Economic

Cei mai mari proprietari de companii de pe Bursă: Nouă miliardari deţin companii în valoare de 550 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

22.10.2010, 12:23 28

Oamenii de afaceri locali deţin însă un numărimpresionant de companii listate, iar conducerea Bursei ar trebuisă le acorde o atenţie deosebită, pentru a-i păstra pe Bursă şipentru a-i determina să listeze şi altecompanii.

Desfiinţarea pieţei RASDAQ, care este din ce în cemai aproape, pune Bursa într-o cursă contra cronometru pentruconvingerea cât mai multor companii să se transfere pe piaţareglementată sau pe sistemul alternativ (CANATS) înainte ca acesteasă dispară complet din piaţă.

În acest context, antreprenorii români care deţinafaceri pe Bursă ar trebui să fie principala ţintă a conducerii BVBîn încercarea de a salva cât mai multe companii de pe muribundaRASDAQ.

Cătălin Chelu este de departe proprietarul celui maimare portofoliu de companii listate, cu 14 companii la care esteacţionar direct sau prin intermediul unor firme interpuse, însăvaloarea medie a companiilor sale nu depăşeşte 10 mil. lei, fiindvorba despre producători mici din industria de componente auto,componente electrice sau din sectorul alimentar. Chelu a preluatmajoritatea firmelor la care este acţionar de la SIF-uri, iar multedintre aceste firme au fost folosite ulterior ca vehicule deinvestiţii pentru alte achiziţii.

Chelu este urmat în top de fraţii Marius şi EmilCristescu, care deţin 8 companii pe Bursă, care au o capitalizaretotală de aproape 650 mil. lei (150 mil. euro). Deşi au olichiditate redusă, care poate distorsiona evaluarea corectă aacestora pe Bursă, companiile fraţilor Cristescu au afacerisemnificative în domenii dintre cele mai diverse, de la producereade utilaje până la materiale de construcţii şi hoteluri. FraţiiCristescu au aprobat deja transferul multora dintre companiile pecare le deţin pe piaţa principală a BVB, în perspectiva nevoilorviitoare de finanţare ale acestora.

Gheorghe Călburean a fost unul dintre primiiantreprenori care au înţeles că listarea pe Bursă a companiilorsale îi va aduce mai multă vizibilitate şi îi va uşura efortul deatragere a finanţării. El a transferat Condmag Braşov (COMI) peBursă în 2007 şi Dafora Mediaş (DAFR) un an mai târziu, astfel căvaloarea companiilor sale se ridică în prezent la 337 mil. lei(aproape 80 mil. euro).

Şi Constantin Boromiz a făcut pasul pe Bursă cuBoromir Prod Buzău (SPCU), iar Ovidiu Tender pregăteşte transferulProspecţiuni (PRSN).

Ştefan Vuza, proprietarul a 7 companii listate, aavut o abordare diametral opusă, încercând anul trecut să delistezemai multe dintre companiile pe care le controlează de pe Bursă(Sinterom Cluj, Contactoare Buzău, Uzuc Ploieşti). În cele dinurmă, el a renunţat din cauza opoziţiei acţionarilor minoritari aiacestor companii.

Dan Adamescu, proprietarul Unirea Shopping Center(SCDM) şi Astra Asigurări (ATRA), şi Alain Bonte, acţionarulmajoritar al Ge neralcom (GECM) şi al companiei farmaceuticeCentrofarm (CEOF), sunt la rândul lor printre cei mai mariproprietari de pe Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO