Mediafax.biz Exclusiv

Efectul B-Max: peste 20 de furnizori s-au instalat în Oltenia, iar volumul investiţiilor trece de 200 mil. euro

Efectul B-Max: peste 20 de furnizori s-au instalat în Oltenia, iar volumul investiţiilor trece de 200 mil. euro

Autor: Bogdan Alecu

18.03.2011, 12:19 432

Cea mainouă investiţie a fost anunţată de Yazaki România la Caracal, înjudeţ ul Olt, unde japonezii vor investi peste 10 mil. euro,potrivit unor surse din piaţă, într-o nouă uzină amenajată încadrul fabricii de textile Romaniţa unde japonezii au închiriat6.000 mp.

Astfel, la mai puţin de un an decând viitorul Ford B-Max va intra în fabricaţie la uzina dinCraiova, numărul furnizorilor de componente a crescut la peste 20,aceştia urmând să investească până anul viitor peste 200 demilioane de euro în construcţia facilităţilor de producţie,potrivit calculelor ZF.

Cea mai mare investiţie dinjudeţul Olt a unui furnizor Ford este cea a producătorului de maseplastice IAC România de la Balş, respectiv 58 mil. euro, din care17 mil. euro reprezintă ajutor de stat. La capacitate maximă, înnoua unitate de producţie vor lucra 400 de angajaţi. În cadrul noiiunităţi se vor produce planşe de bord, panouri de portiere şicapitonajele de plafon pentru viitoarele modele ale constructoruluiamerican asamblate la uzina din Craiova.

"Sunt discuţii avansate cu doialţi producători de componente care doresc să investească în uzine"greenfield" în Olt.Una dintre investiţii va fi mai mică decât cea a IAC România,iar cealaltă chiar mai mare. Nu putem spune numele companiilor dinmotive de confidenţialitate", a spus Paul Stănescu, preşedinteleconsiliului judeţean Olt.

Jumătate dintre furnizorii anunţaţi pânăacum s-au dus chiar în curtea Ford, printre aceştia fiind şicompania Johnson Controls care va produce scaunele viitorului B-Maxşi care va investi 10 mil. euro în amenajarea noii facilităţi deproducţie, Lear Corporation, dar şi Kautex Textron. Companiagermană va investi la Craiova peste 10 mil. euro într-o unităte deproducţie pentru piese din plastic. Investiţia va presupunerenovarea unei clădiri din cadrul uzinei Ford şi instalareaechipamentelor necesare demarării producţiei. Kautex Textron vafabrica pe platforma Ford rezervoare, valve, conducte şi pompe dinplastic pentru modelele asamblate în uzina auto.

Revin investiţiile înCaracal

În prezent la noua uzină Yazaki de laCaracal se produc cablaje auto pentru modelul Ford Fiesta, model cucare BMax va împărţi o serie de componente.

"Numărul angajaţilor de la fabrică este înprezent de 290 de oameni, număr care va ajunge la 400 în varaacestui an.După ceFord va demara producţia viitorului model în 2012, numărulangajaţilor va creşte la peste 800 de persoane", a spus OvidiuPătraşcu, directorul general al fabricii Yazaki de laCaracal.

Gheorghe Anghel, primarul municipiuluiCaracal, a subliniat că mai sunt cel puţin alţi doi furnizori careau fost interesaţi să vină în acea zonă, în condiţiile în careoraşul se află la 55 de kilometri de uzina Ford.

Yazaki România a avut în 2009 ocifră de afaceri de aproape 170 mil. euro şi 4.000 de angajaţi.Compania produce cablaje auto pentru maşini de clasă mică precumFord Fusion sau Toyota Yaris.

La nivel european Yazaki arepeste 23.000 de angajaţi şi deţine 15 fabrici de producţie.Centrul pentru operaţiunieste în Marea Britanie, iar cel de cercetare la Köln în Germania,oraş în care se află şi centrul Ford din Europa.

Producţia de serie pentru B-Max începeîn 2012

În condiţiile în care viitorul B-Max vautiliza o platformă comună cu Fiesta, modelul de clasă mică alFord, o parte dintre furnizorii uzinelor din Europa de Vest vorlivra şi către uzina din România, potrivit reprezentanţilorFord.

Primele exemplare din viitorul model declasă mică, prototipurile şi cele de preserie vor fi asamblate lauzină începând cu finele acestui an, iar efectiv lansareaproducţiei de serie va avea loc în 2012. Până la finele anuluitrecut Ford Motor Company a finalizat investiţii totale de 200 mil.euro în cadrul uzinei de la Craiova, adică aproape o treime dintotalul ţintei de 675 mil. euro la care s-a angajat, iniţial pânăîn 2012, iar acum, pe fondul crizei, până în 2013.

La Craiova s-au produs anul trecut aproape9.600 de utilitare Ford Transit Connect, potrivit statisticilorAsociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA),peste 99% dintre acestea fiind exportate.Producţia uzinei este în prezent la un nivelde 85 de utilitare pe zi, faţă de de 1.000 de maşini pe zi, nivelulmaxim anunţat de americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO