Mediafax.biz Exclusiv

Enel vs. Electrica: italienii sunt de zece ori mai profitabili ca statul român, deşi fac acelaşi lucru

Enel vs. Electrica: italienii sunt de zece mai ori profitabili ca statul român, deşi fac acelaşi lucru

Autor: Roxana Petrescu, Andrei Chirileasa

27.07.2011, 19:50 1215

Trei companii cuacelaşi obiect de activitate, dar controlate de italienii de laEnel, au ajuns la o profitabilitate de peste 26%. Cum se explicădiferenţele?

Fondul Proprietatea,acţionar minoritar în "perlele energetice" deţinute de statulromân, a publicat la începutul acestei săptămâni pe site-ul propriurapoartele financiare de la cele mai mari 20 de companii în caredeţine acţiuni.

Majoritatea dintre acestea sunt controlatede stat şi cele mai multe sunt active în domeniul energiei. Pesegmentul de distribuţie a energiei electrice, Fondul Proprietateaa prezentat 5 companii, două controlate de Electrica şi 3 aflate înportofoliul italienilor de la Enel.

Datele comparative arată următoarele:Electrica Distribuţie Muntenia Nord şi Electrica DistribuţieTransilvania Sud au lucrat anul trecut la nişte marje de profit de4%, respectiv 2%, ambele companii având un business de circa 142 demilioane de euro.

De cealaltă parte, Enel DistribuţieMuntenia, Enel Distribuţie Banat şi Enel Distribuţie Dobrogea auavut marje de profit de 14,3%, 26,6% şi 24% în 2010.

"Profiturile mai mari ale companiilor dedistribuţie controlate de Enel faţă de filialele de distribuţie aleElectrica sunt date de faptul că investiţiile şi cheltuielile cumentenanţa nu sunt la fel de mari. O marjă de 4-5% în acest sectoreste corectă, având în vedere investiţiile cerute de autoritatea dereglementare. Marje de 20-25% nu se întâlnesc în alte ţări", spunsurse din Electrica.

Potrivit datelor publicate de FondulProprietatea, anul trecut Electrica Distribuţie Muntenia Nord aavut un buget de investiţii de 87 mil. lei (20,7 mil. euro) iarTransilvania Sud a avut un buget de 130,9 mil. lei (31,1 mil.euro).

Pe de altă parte, datele furnizate de Enelarată că firma a investit numai în Muntenia Sud 95,9 mil. euro în2009 şi 164,8 mil. euro în 2010, sumele fiind cu aproape 41% maimari faţă de cele prevăzute în contractul deprivatizare.

Analizând din punctul de vedere alcantităţilor de energie distribuite şi al numărului de clienţi,diferenţele nu mai sunt însă la fel de mari ca în cazul marjelor deprofit. Astfel, cele mai multe companii de distribuţie au în jur deun milion de clienţi, excepţie făcând Enel Distribuţie Dobrogeacare are 0,6 milioane de clienţi, fiind totodată cea mai micădistribuţie de energie electrică.

Totodată, cantitatea de energie distribuităvariază între 4 şi 6,2 TWh, excepţia fiind tot Enel DistribuţieDobrogea. Diferenţele încep să apară la numărul de angajaţi.Astfel, dacă la Enel Distribuţie Muntenia, Banat şi Dobrogealucrează câte 1.354, 1.273, respectiv 1.036 de oameni, la firmelecontrolate de stat, Electrica Distribuţie Muntenia Nord şiDistribuţie Transilvania Sud lucrează câte 2.074, respectiv 1.814angajaţi, diferenţele de productivitate fiind în unele cazuri de lasimplu la dublu.

Aceste diferenţe nu se văd însă şi însalarii, media lunară a unui angajat de la Muntenia Nord sauTransilvania Sud fiind de circa 3.800 de lei, în timp ce un angajatal Enel câştigă lunar între 4.400 şi 4.900 de lei producând şi dedouă ori mai mult.

Activitatea de distribuţie a energieielectrice este una reglementată, jucătorii încasând pentru fiecareMWh de energie distribuit un tarif stabilit de AutoritateaNaţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Datele arată însă că aceste tarife nu suntfoarte diferite de la o regiune la alta astfel încât să justificediferenţele care se înregistrează între indicatorii financiari aicompaniilor controlate de Enel şi cele care se află în portofoliulstatului român, acestea variind între 114,7 şi 136,2 lei peMWh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO