Mediafax.biz Exclusiv

Enol Grup vrea fonduri nerambursabile de la UE pentru a produce energie din biomasă

Autor: Dan Carol Adrian,

06.12.2010, 15:22 36

"Construcţia acestei instalaţii ar rezolva două probleme. Amproduce energie verde şi totodată am manageria deşeurile menajeredin oraşe", a declarat agenţiei MEDIAFAX Lucian Boghiu, acţionarulmajoritar al Enol Grup şi preşedintele CA al firmei.

Unitatea va fi construită în oraşul Roman, din judeţulNeamţ.

"Am cerut fonduri nerambursabile de 8,8 milioane euro. Înprincipiu vrem s-o facem (chiar dacă Enol nu va obţine finanţareade la UE - n.r.) Dacă am avea toţi banii, într-un an am realizainstalaţia respectivă", a continuat Boghiu.

Enol Grup a fost înfiinţat în 2004 şi are şi o fabrică depanouri compozite din aluminiu-plastic la Vaslui. Firma, controlatăde Lucian-Silviu Boghiu, fost director al Electrica, a avut anultrecut o cifră de afaceri de 108 milioane lei şi un profit brut de17,8 milioane lei.

Boghiu spune că piaţa de energie din România este imprevizibilăşi "mai mult decât surprinzătoare", iar consumul industrial nu dăsemne de revenire în 2011.

"Tradingul de energie merge mai prost, cifra de afaceri ne-ascăzut cu circa 20%. Piaţa de energie este mai mult decâtsurprinzătoare, nu se ştie nimic de evoluţia ei în 2011. Nu vedemsemne de revigorare în industrie, iar preţurile (electricităţii -n.r.) cred că au atins nivelul de jos, în timp ce producătorii facpresiuni să le crească", a spus Boghiu.

Potrivit acestuia, producătorii de energie pe bază de cărbunefac "presiuni" să urce preţurile, dar pentru că solicită prea multnu reuşesc să vândă. Totodată, preţurile plătite de consumatoriifinali nu pot fi majorate, susţine fosul director Electrica.

Întrebat dacă Enol Grup consideră că importul de energie este oalternativă, Boghiu a afirmat că pe piaţă există oferte, la preţuriavantajoase, dar că valoarea garanţiilor cerute conduce la preţuri"care te scot din piaţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO