Mediafax.biz Exclusiv

Furnizorii Samsung vor încă 10 hectare la Oradea

Furnizorii Samsung vor încă 10 hectare la Oradea

Autor: Laurentiu Cotu

13.06.2011, 18:31 481

Fabrica Hanil a fost dezvoltată pe unteren de aproximativ 10 hectare, achiziţionat de firma coreeană dela primăria Biharia.Unitatea a devenitfuncţională la începutul lui 2010, iar în prezent compania Hanildispune de circa 800 de angajaţi, potrivit viceprimarului dinBiharia.

"Compania Hanil Electronics a cumpărat de la Primăria Biharia lafinele anului 2008 un teren de aproximativ 10 hectare, pe care auconstruit o fabrică, pe o suprafaţă de circa 2,5 hectare. Preţul deachiziţie al terenului a fost de 3 euro/mp, în condiţiile în careau lipsit utilităţile. Producţia a fost demarată la începutulanului 2010, iar în cadrul fabricii Hanil lucrează în prezent circa800 de oameni", a declarat Gyozo.

Înprezent, Hanil produce la fabrica din Biharia monitoare LCD pentrucalculatoare şi rame foto, singurul client al companiei fiindproducătorul de electronice şi electrocasnice Samsung. Producţia vafi extinsă şi la monitoare 3D.

"În România, furnizorii noştri produc în prezent monitoare LCDpentru calculatoare, sisteme home cinema sau discuri Blu Ray. Înceea ce priveşte televizoarele 3D, acestea sunt produse în Ungaria,la fabrica Samsung Electronics Factory. Monitoarele 3D vor fiproduse anul acesta în fabrica din Coreea, însă începând de anulviitor, aceste produse vor fi fabricate şi în România", a spusJuhasz Silafaar Emese, HR assistant manager al Samsung ElectronicsMagyar.

Oficialii Samsung nu au oferit informaţii suplimentare desprecapacitatea de producţie, angajaţi sau valoarea investiţiilorpentru fabrica Hanil din România, unde urmează să fie produsemonitoarele 3D Samsung. Pe lângă compania Hanil Electronics,Samsung Electronics Magyar mai are în judeţul Bihor încă doifurnizori, firmele Shinheung Electronics şi JaszPlasztik.

Încasările din taxe şi impozite, vărsate de Hanil Electronics înconturile Primăriei Biharia anul trecut se ridică la circa 120.000de euro. Potrivit viceprimarului, Hanil Elecronics intenţionează sămai achiziţioneze teren în Biharia pentru noi proiecte dedezvoltare, în acest sens fiind vizat un teren de încă 10hectare.

Intenţia celor de la Hanil de a mai achiziţiona teren în Biharias-ar putea datora unor planuri mai vechi ale companiei, anunţateodată cu intrarea pe piaţă.

"Extinderea spaţiului de producţie presupune şi noi locuri demuncă.Cei mai mulţi dintre angajaţiifabricii Hanil sunt din judeţul Bihor, iar maximum 10% din Biharia.Sunt angajaţi atât electronişti, cât şi muncitori la bandă", a maispus Gyozo. Localitatea Biharia numără în prezent circa 4.000 delocuitori.

Coreenii de la Hanil Electronics au intrat pe piaţa româneascăîn vara anului 2007, demarând producţia monitoarelor LCD pentrucalculatoare lângăOradea, în Palota (comuna Sântandrei).

Potrivit site-lui Ministerului Finanţelor Publice, companiaHanil Electronics cu sediul în localitatea Biharia, judeţul Bihor,a realizat în 2009 o cifră de afaceri de peste 44,8 mil. lei (10,6mil. euro), având un număr mediu de 453 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels