Mediafax.biz Exclusiv

Gazprom face primii paşi pe piaţa petrolieră locală prin sârbii de la NIS: recrutează manageri şi a găsit un sediu în coasta ungurilor de la MOL

Gazprom face primii paşi pe piaţa petrolieră locală prin sârbii de la NIS: recrutează manageri şi a găsit un sediu în coasta ungurilor de la MOL

Autor: Roxana Petrescu

06.09.2011, 18:55 885

Mai mult, NIS practic s-a implantat în coasta MOL, sârbii găsindu-şi un birou localizat în aceeaşi clădire unde se află sediul local al grupului ungar, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa petrolieră românească cu un business de peste 630 mil. euro.

"Caută director de marketing, achiziţii, politică de preţuri, retail, logistică, director general adjunct", spun surse din piaţa de recrutare care au mai precizat că NIS lucrează cu mai multe com panii pentru a-şi găsi ma nagerii doriţi.

Informaţiile vin în con textul în care la sfârşitul săptămânii trecute NIS a anunţat că vrea să se extindă în România, Bulgaria, Un garia şi Bosnia, fiind deja înfiinţate subsidiare în aceste ţări.

"Înregistrarea subsi diarelor în România, Bul garia, Ungaria şi Bosnia este un pas al NIS către rea lizarea strategiei de dez voltare a afacerilor din re giunea balcanică şi prima fază a intrării active pe aceste pieţe", au declarat repre zentanţii NIS într-un comunicat transmis vineri.

Cine este NIS

Ruşii de la Gazprom, prin intermediul diviziei Gazprom Neft, au preluat în 2009 pachetul majoritar de acţiuni al NIS contra unei sume de 400 de milioane de euro, iar în luna martie a acestui an şi-au crescut participaţia până la 56,15% plătind o sumă de 40,3 milioane de euro, potrivit Mediafax. NIS este singura companie din Serbia care se ocupă cu explorarea şi producţia de petrol şi gaze naturale, precum şi a energiei geotermale.

Firma deţine două rafinării localizate în Pancevo şi Novi Sad, capacitatea cumulată a celor două unităţi de prelucrare a ţiţeiului fiind de 7,3 milioane de tone anual. În Serbia compania controlează o reţea de benzinării formată din 480 de staţii de alimentare prin care deţine 34% din piaţa carburanţilor, potrivit datelor companiei.

Un etaj mai sus de MOL

Dincolo de începerea procedurilor de recrutare pentru manageri, sârbii având deja un CEO, surse din piaţă mai spun că sediul în care NIS s-a stabilit este în aceeaşi clădire unde ungurii de la MOL, unul dintre cei mai mari jucători din piaţa petrolieră locală, îşi desfăşoară activitatea.

Administratorul clădirii de birouri din strada Daniel Danielopolu, nr. 4-6 nu a dorit să co menteze pe această temă. Astfel, grupul con trolat de ruşii de la Gazprom s-a dus exact în coasta unui competitor direct, în contextul în care biroul lor este la etajul 3 al clădirii, iar MOL funcţionează la etajul 2.

O piaţă bună

Pătrunderea NIS pe piaţa locală vine pe fondul stabilirii la nivel de grup a unor obiective destul de ambiţioase privind dezvoltarea pe următorii 10 ani în piaţa sud-est-europeană. Una dintre aceste ţinte este ca până în 2020 sârbii să-şi dubleze vânzările în volume de produse rafinate, extinderea regională fiind unealta pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Recent, reprezentanţii Rompetrol, al doilea mare jucător din piaţa petrolieră locală, spuneau că au primit din partea NIS o ofertă de preluare pentru întreaga reţea de benzinării, acesta fiind un semn privind intenţiile grupului controlat de Gazprom pentru România. Sârbii au luat decizia de a intra oficial în România într-un moment în care în prima jumătate a anului volumele de carburanţi vândute au stagnat după aproape doi ani de scădere pe fondul crizei.

Cu toate acestea, România rămâne la nivel european una dintre ţările cu cele mai bune perspective de creştere a consumului de carburanţi pe termen lung, ţinând cont de pla nurile de dezvoltare ale infrastructurii, dar şi de gradul de mo torizare scăzut faţă de pie ţele vest-euro pene. De exemplu, potrivit unor date ale OMV, proprietarul Petrom, la nivel euro pean cererea de carburanţi va scă dea până în 2020 cu 8%, dar România va înre gistra un avans de circa 9%.

Pentru a se dezvolta în România, NIS va trebui să facă faţă concurenţei venite din partea Petrom, Lukoil, Rompetrol şi MOL, com panii care controlează în acest moment în proporţie de aproape 90% piaţa petrolieră locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO