Mediafax.biz Exclusiv

Germanii de la Toepfer au luat un siloz în apropierea graniţei cu Ungaria

Germanii de la Toepfer au luat un siloz în apropierea graniţei cu Ungaria

Autor: Gabriel Razi

06.07.2011, 19:08 563

Silozul aparţinea companieiAgrobanat CDC Holding, deţinută de omul de afaceri FlorentinCârpanu, companie care se află în insolvenţă. Banii vor ajunge laprincipalul creditor al Agrobanat CDC Holding, Alpha Bank, potrivitlui Bogdan Herzog, asociat coordonator al Aba Insolvency SPRL,administratorul judiciar al Agrobanat CDC Holding şi compania cares-a ocupat de vânzarea activelor.

"Alfred Toepfer International acumpărat activele scoase la licitaţie de Agrobanat CDC Holding lasfârşitul lunii iunie pentru suma minimă de la care începealicitaţia. Este vorba despre un siloz cu toate anexele aferente.Sunt 12 baterii a câte 1.000 de tone fiecare", explică BogdanHerzog, asociat coordonator al Aba Insolvency SPRL.

Reprezentanţii Alfred C. Toepfernu au putut fi contactaţi până la închiderea edi ţiei pentru acomenta pe marginea acestui subiect.

Toepfer, cu afaceri de 299 de milioane de euro în 2009, mai deţine în România alte opt silozuri decereale, cu un potenţial total de 100.000 de tone, conforminformaţiilor anterioare. Astfel, odată cu achiziţia noului silozcreşte şi capacitatea de stocare a companiei din România cu10%.

Aceasta este prima achiziţie depe piaţa locală din ultimul an şi jumătate pentru germanii de laToepfer. Compania a achiziţionat la sfârşitul anului 2009 douăsilozuri cu o capacitate totală de 45.000 de tone în Giurgiu de laCerealcom Giurgiu, companie controlată de acţionarii AvicolaBuzău.

Extinderea Toepfer către graniţade vest este o mişcare surprinzătoare în condiţiile în care pânăacum germanii şi-au concentrat unităţile de stocare a cerealelor însudul ţării, în principal în judeţele Mehedinţi şi Giurgiu, undeşi-au dispus 60% din totalul capacităţilor de stocare.

Aceeaşi strategie a fost adoptatăşi de alţi traderi mari care şi-au poziţionat strategic silozurileîn sudul României în apropierea cursului Dunării ori în judeţulConstanţa, pentru accesul facil la Marea Neagră prin portulConstanţa.

Silozul de 12.000 de tone dinTimiş este primul deţinut direct de Toepfer în acest judeţ, aicinefiind prezent niciunul din primii cinci traderi de cereale de pepiaţa locală printre care se numără companii precum Cargill,Ameropa sau Glencore.

Cu toate că nu are ieşire laDunăre, judeţul Timiş are importanţă strategică în comerţul cucereale având în vedere apropierea de graniţa de vest, de undetraderii pot trimite cerealele colectate în România către pieţeledin Occident.

În judeţul Timiş capacitatea totală destocare a silozurilor se ridică la 2,1 milioane de tone, fiind unadintre cele mai mari din ţară. Cele mai mari silozuri din Timişsunt deţinute de unii dintre cei mai mari investitori străini dinagricultura românească, precum americanii de la Smithfield,Agrocereal Carani sau Emiliana West Rom, companie controlată deoameni de afaceri libanezi.

Pe o piaţă evaluată la un miliard de euro,Alfred C. Toepfer intră în com petiţie cu jucători precum Cargill,Glencore, Nidera sau Ameropa, companii care rulează în România sutede milioane de euro şi despre care nu există prea multe informaţiioficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO