Mediafax.biz Exclusiv

Gigantul spaniol Caixa a dat credite de 176 mil. euro prin sucursala din Bucureşti

Gigantul spaniol Caixa a dat credite de 176 mil. euro prin sucursala din Bucureşti

Autor: Razvan Voican

13.03.2012, 20:26 426

În multe cazuri, spaniolii au participat cu sume modice la finanţări sindicalizate pentru companii mari. Potrivit reprezentanţilor băncii, în ultimele luni operaţiunile de finanţare s-au concentrat pe infrastructură, imobiliare şi energie regenerabilă.

De exemplu, CaixaBank a participat la operaţiuni precum creditul sindicalizat pentru OMV Petrom, în valoare de 930 mil. euro, creditul sindicalizat de 188,2 mil. euro acordat companiei de energie regenerabilă EDP Renováveis sau creditul sindicalizat de 110 mil. euro atras de Hidroelectrica. Pe de altă parte, spaniolii au finanţat în anii trecuţi proiecte imobiliare precum Laguna Residence, care se află în blocaj, fiind nefinalizat şi în executare silită, sau Hotelul Cişmigiu, a cărui finalizare este aşteptată anul acesta după multe întârzieri.

În condiţiile unor costuri operaţionale reduse, sucursala locală a spaniolilor a încheiat anul trecut cu un profit net de jumătate de milion de euro după standardele internaţionale de raportare Spaniolii au fost printre ultimii investitori care au intrat pe piaţa bancară locală chiar înaintea crizei. În toamna lui 2007 venea la Bucureşti însuşi şeful gigantului Caixa Juan Nin pentru a inaugura o sucursală corporate destinată în principal susţinerii companiilor spaniole cu interese de business în România, dar şi pentru a anunţa intenţia unei achiziţii care să permită accesarea pieţei de retail, grupul fiind lider în domeniu în Spania. Criza începută în 2008 a scos însă de pe agendă orice proiect de achiziţie cel puţin până în prezent.

Între timp, spaniolii au făcut o investiţie strategică în grupul austriac Erste, care controlează BCR, urmărind să acopere astfel potenţialul de business din regiune. În prezent, Caixa are 9,7% din Erste, oficialii băncii austrieci vorbind anul trecut despre o colaborare strânsă cu spaniolii inclusiv pe piaţa locală.

De altfel, Juan Nin face parte din Consiliul de Supraveghere al Erste.

De asemenea, Caixa este atentă la potenţialul reprezentat de românii din Spania, având deja un portofoliu de peste 84.000 de clienţi care folosesc inclusiv serviciile de transfer de bani pe care banca le furnizează pe baza acordurilor încheiate cu BCR, Raiffeisen şi BRD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO