Mediafax.biz Exclusiv

Jumătate dintre clădirile din centrul vechi al Bucureştiului se pot prăbuşi la un seism de 7 grade

Autor: Iancu Liviu

10.12.2010, 18:10 13

"Centrul vechi al Bucureştiului este un sătuleţ de provincieprăfuit pe lângă centrul altor oraşe, cum ar fi Praga. Are douăstrăzi cu căsuţe care stau să cadă şi cu cârciumi în care te ducisă bei o cafea la preţ triplu faţă de altă locaţie şi în carenimeni n-a băgat un ban în consolidare", a spus Dumitraşcu.

El a adăugat că aproximativ 90% din clădirile centrului vechisunt în sectorul 3.

"Pot estima, cunoscând fiecare clădire din acel centru vechi, căîn cazul unui seism major, care să depăşească 7 grade pe scaraRichter, mai mult de 50% din fondul construit de acolo, dacă nu arfi în colaps, va avea avarii majore. Aceste clădiri se pot prăbuşi.Cunosc clădiri la care mă gândesc săptămânal şi de fiecare datăcând trec pe acolo. Sunt ingineri structurişti care se miră cumstau în picioare acum aceste imobile, fără cutremure şi fără vânt.În unele dintre acestea locuiesc oameni, iar la parterul altorasunt baruri şi restaurante", a continuat Dumitraşcu.

El a afirmat că se pot număra pe degetele de la două mâiniclădirile din zonă în care s-a investit.

Potrivit arhitectului, investiţiile de până acum în structurileimobilelor din zonă nu depăşesc 12-13 milioane de euro.

"Dacă vorbim doar de clădiri, fără străzi şi canale, ar finecesar să se investească în reabilitare minim 200 de milioane deeuro. Fără aceşti bani, clădirile nu pot arăta în mod civilizat, şinu atât civilizat, cât mai ales sigur. Circa 98% din clădirile dincentrul istoric sunt proprietăţi private, puse în posesie cătrefoştii proprietari, care din raţiuni economice şi în lipsa uneilegislaţii foarte ferme preferă să închirieze, dacă au 100 de metripătraţi. Am auzit că sunt nişte chirii la maniera de 150 de eurometrul pătrat pe lună", a spus Dumitraşcu

Acesta a afirmat că nu există chirii mai mari în niciun alt locdin Bucureşti şi a arătat că mall-urile percep chirii de sub 40 deeuro pe metru pătrat pe lună, iar pe Calea Victoriei un metrupătrat nu e mai scump de 60-70 de euro.

"Proprietarii care deţin în mod legal o clădire de acolo, carestă să cadă, preferă să închirieze la 130-150 de euro metrul pătratsuta de metri pătraţi de la parterul imobilului, să încaseze ochirie de 15.000 de euro pe lună şi să arunce întregul risc alprăbuşirii efective a clădirii către oamenii care intră în acelebaruri", a încheiat Dumitraşcu.

Directorul Institutului pentru Fizica Pământului, GheorgheMărmureanu, afirma recent să seisme de până în 7 grade se potproduce în perioada următoare în România, dar nu sunt periculoase,specialistul adăugând că nici până în 2030 "nu vom avea un cutremurcatastrofal".

"Cutremure de peste 6 grade am avut în ultimii 30 de ani. Deexemplu, în 1986 am avut un cutremur de 6,95, în 1990 am avut unulde 6,7, iar în 2004, de 6,2. Nu au fost victime. Acestea nu suntpericuloase pentru România", a spus Mărmureanu.

El a subliniat că "un cutremur catastrofal" în Vrancea înseamnăsă aibă peste 7 grade pe scara Richter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO