Mediafax.biz Exclusiv

Kronospan şi-a bugetat afaceri de aproape 300 mil. euro

Autor: Ioana David

26.04.2011, 19:10 64

Creşterea va veni pe fondul relansăriiindustriei locale de mobilă şi a sectorului imobiliar", a spus OanaBodea, reprezentant al Kronospan.

Grupul austriac este prezent înRomânia în trei zone, Braşov, Sebeş şi Constanţa, cea mai marefirmă fiind producătorul de plăci din lemn Kronospan Sebeş.Estimarea de 290 mil. euro se referă la activitatea de la Braşov şiSebeş.

Kronospan produce la Sebeş PAL(plăci aglomerate din lemn), capacitatea anuală fiind de 840.000 demetri cubi, şi MDF (medium density fibreboard), iar în acest cazcapacitatea este de 384.000 de metri cubi. La Şebeş (Alba),Kronospan a cumpărat în 2004 facilităţile deţinute de grupul Fratiîntr-o tranzacţie estimată la vremea respectivă la 250 mil. euro.Dacă la Sebeş a cumpărat, la Braşov a investit. Fabrica de laBraşov a fost inaugurată în decembrie 2009 şi a necesitatinvestiţii de 200 mil. euro şi produce OSB (plăci din fibreorientate) şi PAL. Capacitatea de producţie de OSB este de 270.000metri cubi, iar cea de PAL de 80.000 de metri cubi.

În primele trei luni ale anului,rezultatele Kronospan au fost similare cu cele de anultrecut.

"Piaţa locală a stagnat atât lanivelul industriei construcţiilor, cât şi la nivelul industrieimobilei (de la începutul anului - n.red.)", a mai spus Oana Bodea,care a adăugat că exporturile au atins 60% în această perioadă.Principalele state în care Kronospan exportă sunt Turcia, Liban,Ungaria şi Ucraina.

Kronospan este şi unul dintre ceimai mari exportatori din domeniul prelucrării lemnului, livrărileexterne ridicându-se anul trecut la peste 200 mil. euro, cu 50% maimult faţă de 2009.

La capitolul investiţii, companiaşi-a propus anul acesta dublarea capacităţii de producţie afabricii de OSB. Potrivit unor informaţii anterioare oferite decompanie, investiţia se va ridica la 20 mil. euro.

Pe piaţa prelucrării lemnuluiKronospan concurează cu Holzindustrie Schweighofer, Egger, iar mairecent şi cu Prolemn. Toate aceste companii sunt prezente atât pepiaţa internă, cât şi la export.

Potrivit ultimelor estimări, anultrecut Holzindustrie Schweighofer îşi bugetase o cifră de afaceride 300 de milioane de euro.

De cealaltă parte, Egger a avut ocifră de afaceri de peste 90 de milioane de euro în 2009 şi unprofit de 4,1 milioane de euro.

Kronospan, Egger şi HolzindustrieSchweighofer au intrat pe piaţa locală la începutul anilor 2000,atrase de resursele forestiere, de potenţialul pieţeiconstrucţiilor pe termen lung şi de forţa de muncăieftină.

Investiţiile cumulate pe care acestea le-auderulat pe piaţa locală au sărit de jumătate de miliard deeuro.

Spre deosebire de Egger şi Kronospan care aurămas în domeniul prelucrării lemnului, Holzindustrie Schweighofera trecut la achiziţia de păduri şi terenuri agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO