Mediafax.biz Exclusiv

Listarea Romtelecom ar aduce un plus de lichiditate, dar statul are şi alte opţiuni pentru a sprijini dezvoltarea pieţei, spune directorul BT Asset Management

Autor: Andrei Chirileasa

26.05.2011, 14:10 204

"Ar fi bine, dacă ne gândim strict din perspectiva pieţei,ca statul să listeze Romtelecom, aceasta ar aduce un plus delichiditate şi diversitate pe piaţă. Statul are însă şi alteopţiuni pentru a sprijini dezvoltarea pieţei, care se pot realizamult mai uşor şi au implicaţii strategice mult mai semnificative",a declarat el.

Directorul BT Asset Management este de părere că este multmai important ca statul să listeze pachete minoritare de acţiuni lacompaniile din sectoare strategice (de ex. energie) la care esteacţionar majoritar, pentru a le impulsiona să se eficientizeze, ale creşte gradul de transparenţă şi implicit valoare.

Principalul argument pentru listarea Romtelecom pe bursa dela Bucureşti este că investitorii au nevoie de cât mai multesectoare economice în care să poată investi, pentru a-şi asigura odiversificare cât mai mare a portofoliilor şi pentru a fi maiferiţi astfel de riscuri.

Statul român a anunţat OTE la finele anului trecut că vreasă vândă pachetul de 46% din acţiunile Romtelecom, şi de atunciaşteaptă un răspuns dacă grecii vor să cumpere sau au o altăpropunere. Un răspuns în scris de la Atena este aşteptat până lafinele acestei săptămâni.

Reprezentanţii MCSI, care gestionează acţiunile deţinute destat la Romtelecom, şi-au exprimat în mai multe rânduri preferinţapentru o listare a acţiunilor - "cel mai transparent mod devânzare", însă nu au făcut paşi concreţi în acest sens susţinând cătotul e blocat în aşteptarea unui răspuns de la Atena.

Acţiunile din telecom sunt considerate în mod tradiţionaldefensive, adică sunt mai rezistente în perioade de scădere aburselor, fiind astfel foarte utile pentru fondurile de pensii saufondurile de investiţii.

În prezent, fondurile de pensii locale sunt nevoite săcaute pe pieţele externe soluţii de diversificare aportofoliilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO