Mediafax.biz Exclusiv

Mihăescu, IFC: Întrebarea-cheie este dacă creditele restructurate vor performa

Mihăescu, IFC: Întrebarea-cheie este dacă creditele restructurate vor performa

Autor: Claudia Medrega

22.07.2011, 10:43 238

"Am observat înultima perioadă o scădere a creditelor neperformante, uşoară. Şi,în acelaşi timp, s-a menţinut oarecum ridicată rata de adecvare acapitalului.Dinaceastă cauză, nici nu am avut o activitate extrem de activă înceea ce priveşte răspunsul la criză. Practic, băncile româneştierau bine capitalizate, bine supravegheate de banca centrală, iarconducerile lor au început activitatea de restructurare acreditelor devreme. Acum, rămâne însă de văzut dacă acele crediterestructurate vor performa, dacă activitatea de restructurare afost făcută pe baze cu adevărat economice", a declarat Mihăescuîntr-un interviu pentru ZF.

Ea spune că IFC are discuţii în prezent cu obancă pentru eventuala preluare a unor credite neperformantedintr-un anumit sector economic, evitând să dea detalii.În ceea ce priveştemajorarea participaţiilor IFC sau eventuale intrări înacţionariatul unor entităţi din România, Mihăescu spune că nu auexistat discuţii.

La finele lunii aprilie, crediteleneperformante din sistemul bancar totalizau 45 mld. lei,reprezentând circa 22,4% din totalul împrumuturilor.

IFC - divizia de investiţii a BănciiMondialeare expunere de 630 mil. dolari în România, din careaproximativ 70% pe sistemul financiar şi restul pe energie, retail,logistică şi sănătate. În plus, există sindicalizări aranjate decătre instituţie în sumă de 100 mil. dolari. IFC deţine 3,5% dinacţiunile Băncii Transilvania şi 15% din ATE BankRomânia.

Lecţiile restructurărilor trebuie"digerate"

Şefa misiunii IFC în România afirmă căexistă toate condiţiile să vedem o creştere puternică a creditării,având în vedere că băncile au acces la resurse financiare, însăconsideră că nu ar fi foarte bine ca şi creditul pe retail sărevină pe creştere rapidă.

"Nu mai există acele resurse financiare din2008, dar capitalizările băncilor sunt încă destul de mari. Înacelaşi timp, prin procesul de restructurare, şi băncile au învăţatfoarte mult. Şi probabil că acea creditare, ca şi rezulatelerestructurării vor avea un impact asupra ritmului de creştere alcreditării în perspectivă. Lichiditate există, dar, pe de altăparte, acele lecţii ale restructurărilor trebuie să fie digerate şiele trebuie să fie puse în noi condiţii de creditare, noireglementări. Deja am văzut credite la costuri foarte apropiate decele de dinainte de 2008 pentru societăţile foarte bune şiexportatoare.Existăun început de creditare."

Divizia de investiţii a Băncii Mondiale s-aarătat dispusă să ajute băncile să proceseze şi crediteleneperformante şi a investit în fonduri ce se ocupă derestructurarea acestora.Însă, până în prezent nicio bancă din România nu a apelat laprogramul IFC de preluare a activelor toxice.

Negocieri cu trei bănci pentru tradefinance

Ca răspuns la criză, IFC a lansat la nivelinternaţional două fonduri - fondul de capitalizare a băncilor şifacilitatea de trade finance -, ambele disponibile şi pentruRomânia.

În România, IFC nu a avut cereri decapitalizare a băncilor, având în vedere că ele au fost binecapitalizate, a spus Mihăescu amintind de iniţiativa de la Viena şide păstrarea expunerilor băncilor pe România.

"Probabil că în perioada următoare va existaîn continuare o cerere de finanţare pe termen lung, mai ales dacămotoarele economiei vor porni în sectorul corporatist, cu precăderepentru infrastructură, energie, dar şi pentru industriileexportatoare."

Fondul de capitalizare a fost creat pentrubănci sistemice, care deţin cel puţin 7% din piaţa bancară şi careaveau nevoie de capital adiţional. IFC a participat cu 1 mld.dolari la fondul de capitalizare şi a atras încă 2 mld. dolari. Înceea ce priveşte facilitatea de trade finance, instituţiafinanciară discută cu trei bănci atât ca bancă emitentă, cât şi cabancă confirmatoare.

Facilitatea oferă băncilor confirmatoaregaranţii parţiale sau integrale pentru acoperirea riscului deneplată al băncilor din ţările emergente pentru astfel detranzacţii. Facilitatea se ridica la 3 mld. dolari şi în mai 2009s-a lansat o nouă iniţiativă pentru a creşte această facilitate la5 mld. dolari.

"Băncile cu care discutăm sunt în top 10. În următoarele treiluni cred că în fiecare lună vom semna câte un acord de împrumut,inclusiv cu o instituţie financiară nebancară, sper, carefinanţează mai ales una din zonele prioritare pentru noi:agricultura şi fermierii.Până acum am dat bani pentru trade finance, dar osumă mică, de sub 10 milioane.Vedem o posibilă zonă de dezvoltare aici, odată cucreşterea exporturilor. În acelaşi timp, credem că rolul nostruaici va fi temporar, de 1 an - 2 ani maxim.Dar, în această perioadă, dacăbăncile ne solicită, suntem deschişi în a discuta cu mai multeaceastă facilitate."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO