Mediafax.biz Exclusiv

Monopol pe „Rabla“ în Bucureşti: din 15 rematuri doar două au fost autorizate în 2011, care au acelaşi acţionar

Autor: Bogdan Alecu

16.03.2011, 18:03 529

La centrele remat merg cei care au rablede casat şi primesc cupoane cu care pot cumpăra o maşină nouă cudiscount sau pe care le pot vinde.

Cuponul este în valoare de 3.800 de lei în 2011.

Miza autorizării este fierul vechi obţinut gratis din casareamaşinilor, care este valorificat apoi la centrele de colectare. ODacia veche are circa o 700 kg de fier, ceea ce la 0,14 euro/kg defier vechi (0,6 lei) înseamnă circa 100 de euro. La 1.000 de maşinicasate, centrul câştigă 100.000 de euro, la care se adaugă şi altevenituri din vânzarea de componente sau alte metale.

La60.000 de maşini casate, câte finanţează Rabla 2011, venituriletotale are rematurilor sunt de peste 6 mil. euro. Anul trecut pezona Bucureşti şi Ilfov au fost autorizate 15 centre de tip rematunde clienţii din cadrul programului puteau veni să-şi casezemaşinile mai vechi de zece ani. În total AFM a autorizat în acestan 86 de unităţi de tip remat la nivel naţional, dintre care pentruBucureşti doar Remat Bucureşti Sud şi Rematholding Co. au primitautorizaţie, ambele companii fiind controlate de aceiaşiacţionari.

Printre firmele din zona Capitalei care nu au primit aprobare senumără Remat Vest SA, Metal Com SRL, Remat Bucureşti Nord şi DetacoImpex 2000. Anul trecut la nivel naţional au fost autorizate 192 decentre de tip remat la nivel naţional, dintre care 15 în zonaCapitalei.

"Anul trecut a fost aceeaşi procedură de acreditare şi nu auexistat probleme. Nu se poate ca pentru Bucureşti să existe doardouă firme cu acelaşi acţionariat. Din acest motiv am sesizat dejaConsiliul Concurenţei", a spus Ciprian Porumb, directorul generalşi acţionar al Remat Vest din Capitală, companie specializată înreciclarea deşeurilor, controlată în proporţie de 99% de MarcelaAvram.

Până la închiderea ediţiei oficialii Remat Holding nu au pututfi contactaţi şi nici AFM nu a oferit o declaraţieoficială.

Potrivit unui comunicat al AFM, cererea de validare a Remat Vestnu a fost semnată de reprezentantul legal şi ştampilată pe fiecarepagină, conform ghidului de finanţare, iar procura depusă este datălimitativ şi se referă la distribuirea tichetelor valorice,semnarea procesului verbal de predare primire a tichetelor şirestituirea tichetelor valorice greşite.

"Noi am depus contestaţie, dar aceasta va fi analizată pestetrei săptămâni, iar în vigoare va intra după încă o săptămână.Astfel am pierdut practic prima lună a programului în care secasează cele mai multe maşini", a spus Porumb. O a doua sesiune deautorizare a unităţilor remat care au rămas în afara programului înacest an va fi organizată între 21 şi 25 martie, potrivitoficialilor Remat. În prima fază a programului "Rabla" din acestan, Administraţia Fondului pentru Mediu a alocat fonduri în valoaretotală de 228 mil. lei (aprox. 55 mil. euro), ce permit casarea a60.000 de maşini mai vechi de zece ani. În condiţiile în carepentru achiziţia unui autoturism nou anul trecut s-au utilizat câtetrei vouchere cu o valoare nominală de 3.800 lei (900 euro), anulacesta cel puţin 20.000 de autoturisme vor fi achiziţionate încadrul programului de casare, cu o primă în valoare totală de 2.700de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO