Mediafax.biz Exclusiv

Neagu, GE Energy: Cred că România a pierdut trenul pentru zona de producţie de echipamente

Autor: Roxana Petrescu

04.08.2011, 12:22 200

Acest textlegislativ stabileşte nivelul de subvenţii pe care le va primifiecare tehnologie de energie verde în următorii 15 ani.

Legea220/2008 a fost publicată în Monitorul Oficial în urmă cu aproapetrei ani, dar nu şi-a produs efectele în absenţa avizului favorabilal Comisiei Europene. Anul acesta, Comisia Europeană şi-a datacordul, iar în următoarele câteva luni legea va deveniaplicabilă.

"Estetotuşi un potenţial pentru zona de subansambluri, pentru zona dementenanţă şi servicii, pentru lucrările de construcţii. Trebuieprivite mai flexibil şi mai amplu acest lucruri", a spusNeagu.

Îngeneral, 75% din costul unui parc eolian reprezintă turbinele.Practic, fără o capacitate de producţie, cea mai mare parte ainvestiţiilor se vor duce în contul unor importatori deechipamente, piaţa locală câştigând din zona de construcţii dedrumuri sau de lucrări electrice.

Chiardacă investiţiile noi în parcuri eoliene vin cu o serie de veştibune pentru piaţa locală, acestea ridică însă două mari probleme.Având un caracter variabil, acestea pot produce probleme înfuncţionarea sistemului energetic, iar subvenţiile pe careproducătorii de energie le încasează vor duce inevitabil lacreşterea facturilor.

"Întoată regiunea sud-est europeană, producţia de energie s-a bazat pecapacităţi cu grad redus de flexibilitate, aşa cum sunt unităţilenucleare sau cele pe cărbuni, flexibilitatea sistemului fiindasigurată din capacităţi hidro. De aici rezultă o anume neîncredereasupra influenţei pe care capacităţi variabile precum cele eolieneo pot aduce în funcţionarea sistemului. Această neîncredere esteîncă prezentă, dar odată cu intrarea acestor capacităţi înfuncţiune şi a informării privind tehnologiile disponibile cupornire rapidă şi extrem de flexibile, cred că problemele vor fidepăşite", a explicat reprezentanta GE Energy.

GEEnergy, divizia de energie a gigantului american General Electric,va amenaja un parc de "mori de vânt" în Vaslui alături de o firmăgermană, valoarea investiţiei putând ajunge până la 500 mil.euro.

Cel maicunoscut proiect la care GE a lucrat până acum pe partea de energieverde este parcul eolian de 1,1 miliarde de euro pe care cehii dela CEZ îl fac în două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac.Dincolo de acest proiect, GE a livrat echipamentele şi pentrucentrala pe gaze de 500 de milioane de euro pe care Petrom, cea maimare companie locală, o face la Brazi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO