Mediafax.biz Exclusiv

Noul proprietar al Vitantis Bucureşti şi Moldova Mall Iaşi aşteptă ca piaţa să-şi revină într-un orizont de 4-5 ani

05.01.2011, 15:40 61

Fondul deinvestiţii East Balkan Properties (EBP) a vândut 51% din VitantisBucureşti şi Moldova Mall Iaşi pentru 5 euro către George Teleman,cel care administrează de cinci ani activitatea din regiune afondului listat la Londra.

"Planul este de a administra centrelecomerciale în continuare şi a aştepta ca piaţa să-şi revină într-unorizont de 4-5 ani.Costurile de administrare vor fi suportate de noi, astfel căpentru East Balkan această tranzacţie duce la diminuareacheltuielilor. Aceasta a fost ideea", a precizat GeorgeTeleman.

Costurile anuale cu administrareaproiectelor erau de circa 350.000 de euro, potrivit EBP.

Fondul a cumpărat în 2006 pentru 34,5milioane euro proiectul Moldova Mall din centrul Iaşiului şi ainvestit circa 60 milioane euro în proiectul Vitantis din Capitală,proprietăţi care în prezent mai valorează aproximativ 57 milioaneeuro, în timp ce datoriile către UniCredit sunt de 58,4 milioaneeuro.

Vitantis are chiriaşi precum Carrefour,Praktiker, Technomarket, în timp ce principalul chiriaş al MoldovaMall este Technomarket, dar ambele proiecte au înregistrat pierderioperaţionale cumulate de circa 2 milioane de euro în primele nouăluni ale anului trecut, ca urmare a "scăderii vânzărilorretailerilor", după cum se arată într-un anunţ al EBP. Fondul maideţine în România un parc logistic situat la intrarea pe autostradaBucureşti-Piteşti şi patru clădiri de birouri de mici dimensiuni îndiverse zone din Capitală.

În ultimul an mai multe centre comerciale auintrat în insolvenţă sau chiar în faliment din cauza incapacităţiide a genera suficiente venituri din chirii pentru plata datoriilor,cele mai importante cazuri fiind ale proiectelor City MallBucureşti, Tiago Oradea şi Armonia Brăila.

Cu toate acestea, reprezentanţii Vitantis şiMoldova Mall spun că au mai mult de doi ani pentru a îmbunătăţiperformanţele celor două centre comerciale.

"Cu UniCredit contractul de credit nu esteîn default. Am restructurat împrumutul anul trecut. Nu avemprobleme în ceea ce priveşte partea de debt (datoriile). Ultimeleînţelegeri semnate expiră în doi ani şi jumătate, respectiv treiani", a mai precizat Teleman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO