Mediafax.biz Exclusiv

Numărul falimentelor va creşte în viitor, când se reiau tranzacţiile pe piaţă

Autor: Cristi Moga

26.01.2012, 13:17 272

Blocajul din piaţa tranzacţiilor, care a îngreunat extrem de mult procesul de vânzare a activelor lichidate, a determinat amânarea mai multor proceduri de faliment în ultimii ani.

"În viitor apreciem că, pe măsură ce se vor revigora tranzacţiile pe piaţă, va creşte şi numărul falimentelor pentru acele societăţi lipsite de posibilitatea de reorganizare şi pentru care nu va exista piaţă de desfacere", explică reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania.

În ultimiii ani au fost cazuri de active imobiliare (terenuri şi apartamente) în lichidare cumpărate de către băncile finanţatoare prin firme create special în acest scop deoarece alţi clienţi interesaţi nu erau în piaţă sau cei care erau aşteptau să plătească zece cenţi pe un dolar.

"După 2008, ca urmare a crizei financiare, numărul reorganizărilor judiciare a crescut, întrucât atât societăţile comerciale, cât şi creditorii au devenit mai receptivi la acest fenomen, ca urmare a lipsei de alternative. În consecinţă, numărul falimentelor deschise s-a diminuat, întrucât majoritatea societăţilor şi-au exprimat intenţia de a îşi restructura activitatea şi au propus planuri de reorganizare", spun reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania, care au avut mandate pentru reorganizarea unor afaceri precum Leonardo sau Flanco.

Având în vedere că cum a început anul, pentru economie s-ar putea ca până să fie mai bine, întâi să fie mai rău. Falimentul reprezintă o variantă de care fug toţi oamenii de afaceri, dar într-o economie care suferă, lichidarea firmelor neperformante este un prim pas spre însănătoşire, consideră majoritatea economiştilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO