Mediafax.biz Exclusiv

Oferta financiară a ruşilor i-a lăsat mască pe competitori

Autor: Andrei Chirileasa

05.04.2011, 19:23 30

Oferta financiară reprezintă comisionul cerutde intermediar din valoarea acţiunilor pe care statul o va încasapentru acţiunile vândute.

Ruşii au cerut un comision de 0,325% dinvaloarea ofertei, potrivit anunţului MinisteruluiEconomiei.

Adică, la o valoare a ofertei de 500 mil.euro, consorţiul de intermediari ar încasa circa 1,625 mil.euro.

Ofertele financiare ale celorlalţi competitorinu au fost făcute publice, însă potrivit unor surse prezente laprocesul de selecţie, urmă toa rea ofertă au avut-o japonezii de laNomura, care au fost în consorţiu cu Alpha Bank şi care au cerut0,7%. Goldman Sachs şi UniCredit au cerut 0,74% din suma încasatăde stat, în timp ce Morgan Stanley şi Raiffesen au pus un comisionde 0,892%. Cel mai mare onorariu l-a cerut consorţiul ING Bank -UBS (Elveţ ia), respectiv 1,1% din valoareaofertei.

Niciunul dintre reprezentanţii consorţ iilorcare au pierdut mandatul nu a dorit să comenteze oficial rezultatullicitaţ iei, însă majoritatea au dat de înţeles că preţul cerut deruşi este mult prea mic şi că nu ar acoperi nici măcar costurile depregătire a ofertei.

Printre costurile pe care consorţiul trebuiesă le acopere din onorariul pe care-l va încasa se numărăcomisioanele cerute de BVB şi Depozitarul Central (0,135% şirespectiv 0,008% din valoarea ofertei), care însumează circa715.000 de euro, la care se adaugă costurile cu avocaţii şicheltuielile cu roadshow- ul.

Oferta financiară a ruşilor nu a fost însăcontestată, mai ales în condiţiile în care reprezentanţii statuluiau fost bucuroş i că au primit un preţavantajos.

De altfel, chiar în anunţul oficial alMinisterului Economiei se precizează că "acţiunea (de selecţie aintermediarului - n.red.) a fost finalizată cu succes, având învedere că, la o valoare estimată a tranzacţiei de peste 500 demilioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6milioane de euro, cu mult sub estimările pieţei, situate undeva la4-5 milioane de euro".

Singurul mod în care ruşii ar fi putut pierdemandatul ar fi fost prin descalificarea ofertei tehnice. Potrivitprocedurii de selecţ ie, comisia din minister a evaluat mai întâiofertele tehnice ale consorţ i ilor, iar apoi cele care au întrunitpeste 85 de puncte au fost chemate la deschiderea ofertelorfinanciare. Astfel, luni, la ora 15:00, reprezentanţii celor cinciconsorţii acceptate au ajuns la sediul Ministerului Economieipentru deschiderea ofertelor financiare.

În tradiţionalul stil românesc, ceea ce ar fitrebuit să fie o procedură simplă s-a întins pe parcursul a pestetrei ore, în spatele uşilor închise fiind dezbătut intensrezultatul ofertelor tehnice, înainte ca să fie deschise celefinanciare.

Oferta tehnică a ruşilor a atârnat de un firde aţă, obţinând fix 85 de puncte, minimul pentru a se califica maideparte, iar la cerinţa unora dintre competitori s-a ajuns chiar lanumărarea paginilor ofertei tehnice depuse de Renaissance, potrivitunor surse care care au participat laproces.

Principalul perdant a fost consorţiulUniCredit-Goldman Sachs, care s-a clasat al doilea, cu 68,6puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO