Mediafax.biz Exclusiv

Pădure, Angst: România ar trebui să fie condusă ca o firmă din mediul privat

Autor: Crenguta Nicolae

20.04.2011, 16:10 22

El a criticat şirul decreşteri de taxe şi impozite din ultimii doi ani, apreciind că înacest fel a fost încurajată piaţa neagră, iar România a ajuns peprimul loc în UE la capitolul necolectare ataxelor.

"A fost încurajată piaţa neagră de către aceiaşiguvernanţi care iau toate măsurile de combatere a acesteia însensul măririi ei. Rezultatul creşterii TVA la 24% a plasat Româniape primul loc în UE la capitolul necolectare, conform ultimelordate ale UE. Şi vedeţi vreo măsură luată?!", se întreabăPădure.

În general, oamenii de afaceri spun că şirul decreşteri de taxe şi impozite din ultimii doi ani, de la majorareaCAS la impozitul minim şi apoi majorarea TVA, n-au făcut decât sălovească în companiile deja confruntate cu criza, să descurajezeangajările şi să mărească evaziunea fiscală.

Pentru domeniul său, Pădure apreciază că o scădere aTVA la produsele alimentare la un nivel între 5% şi 9% ar putearelansa consumul şi ar elimina piaţa neagră, însă faptul că nu seia o asemenea măsură nu se poate pune pe seama grijilor fiscale alestatului, ci pe seama "neprofesionalismului" autorităţilor şi alăcomiei de bani a clientelei.

"Un «efect negativ» ar fi limitarea surselor definanţare pentru politicieni, aşa că nu se va întâmpla niciodatăaceastă reducere şi vom asista la explicaţii aberante de genul«producătorii vor băga diferenţa de TVA în buzunar»", spunePădure.

Ceea ce e comun tuturor managerilor şi analiştilorconsultaţi de Business Magazin e apelul stăruitorlastabilitate fiscală şi ca statul să se consulte maimult cu mediul de afaceri.

Până acum aceasta a însemnat în principal că Guvernula început să se orienteze după cerinţele celui mai important grupde fi rme private de la noi, respectiv Consiliul InvestitorilorStrăini (CIS), din a cărui conducere fac parte CEO ai unor companiica OMV Petrom, BCR, Renault, E.ON, Enel,Raiffeisen.

La 6 aprilie CIS a făcut o nouă evaluare a planuluisău de măsuri pe care i l-a propus Guvernului toamna trecută. Din20 de capitole privitoare la stabilizarea economică, restructurareasectorului de stat, încurajarea investiţiilor şi politici pesectoare, 12 erau bifate fie ca rezolvate, fie cu progrese înritmul dorit de investitori, între care lansarea noului program"Prima casă", scrisoarea de intenţie cu FMI, schimbarea legislaţieimuncii, pregătirea de privatizare a companiilor de stat saulansarea a 10 proiecte de investiţii de infrastructură cu impactmare în economie, ca de pildă autostrada Nădlac- Sibiu, construireareactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, dezvoltarea portului Constanţacerută de Ford pentru transportul maşinilor produse la Craiova sauorganizarea CE de Fotbal din 2020 împreună cuUngaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24