Mediafax.biz Exclusiv

Pogonaru: La Argus vreau să fiu UDMR-ul între SIF Oltenia şi Chelu. Lupta pentru consiliul de administraţie a început

Pogonaru: La Argus vreau să fiu UDMR-ul între SIF Oltenia şi Chelu. Lupta pentru consiliul de administraţie a început

Autor: Adrian Cojocar

25.07.2011, 20:14 404

Producătorul de mase plastice aplătit 6,3 mil. lei (circa 1,5 mil. euro) pe pachetul cumpărat laArgus. Compania mai dispunea la 31 martie 2011 de lichidităţi dedoar 0,86 mil. lei, dar avea 14,4 mil. lei înregistrate cainvestiţii pe termen scurt, care de obicei sunt reprezentate dedepozite la termen.

Prodplast este controlată înproporţie de 40% de un grup de firme deţinute sau apropiate omuluide afaceri Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor deAfaceri din România.

SIF Oltenia deţine de asemenea unpachet de 22,8% din acţiunile Prodplast.

Achiziţia Prodplast la Argus avenit în contextul în care SIF Oltenia (SIF5) şi omul de afaceriCătălin Chelu se bat pentru controlul companiei.

Chelu a plătit aproape 11 mil.euro pentru 40% din acţiunile producătorului de ulei, în timp ceSIF Oltenia a cumpărat acţiuni de 2,5 mil. euro ca să-şi majorezeparticipaţia cu 10%, de la 22,5% la aproape 32%. SIF Banat-Crişana(SIF5) deţine şi ea circa 5% din acţiunile Argus. În acestecondiţii, participaţia Prodplast este extrem de importantă înecuaţia puterii, Pogonaru fiind în poziţia de a arbitra disputadintre SIF-uri şi Chelu.

"Mi se pare că o poziţie dearbitru este o poziţie confortabilă.Sper la expertiza noastră să apeleze şiceilalţi doi deţinători mari de acţiuni şi să lucreze împreună cunoi pentru a aduce un investitor strategic în companie", a declaratpentru ZF Florin Pogonaru.

El spune că Argus este o companieinteresantă, datorită sectorului în care activează. "Discută mdespre agicultură, un sector cu potenţial ridicat. Argus nu estedoar procesator, ci are şi capacitate de colectare (prinintermediul Comcereal Tulcea - n. red.). Compania a dovedit că esteviabilă cu managementul pe care-l are şi mă aştept să atragăinteres inclusiv din partea unor companii ruseşti interesate deagricultura românească", a explicat Pogonaru.

El a avut o colaborare destul destrânsă în ultima perioadă cu SIF Oltenia, cu care împarteacţionariatul la Prodplast şi Prodplast Imobiliare (PPLI). De anulacesta, Pogonaru are chiar un reprezentant în consiliul deadministraţie al SIF Oltenia, în persoana lui Petru Ghibu, caredeţine funcţia de director general şi este acţionar la una dintrefirmele lui Florin Pogonaru, respectiv Central European FinancialServices. Ghibu este de asemenea administrator la vehiculul deinvestiţii deţinut de Pogonaru, Nord SA, şi până recent a deţinutfuncţia de administrator şi la Prodplast Imo biliare.Prodplast a achiziţionat înultimele săptămâni pachete de acţiuni SIF Oltenia.

La începutul acestui an SIF Oltenia şigrupul de firme deţinut de Florin Pogonaru şi-au împărţit frăţeştepachetele scoase la vânzare de fondul de investiţii Broadhurst,fiecare achiziţionând câte jumătate din participaţiile de 12,7% alefondului la Prodplast Bucureşti şi Prodplast Imobiliare.

Pogonaru spune însă că nu este nimicdeosebit în colaborarea sa cu SIF Oltenia."În Nord SA, acţionar a fost până nu de multSIF Transilvania.

În Prodplast, cel mai vechi acţionar esteSIF Banat-Crişana.Acum s-a intensificat colaborarea cu SIF Oltenia. Când vreisă faci ceva pe piaţa locală de capital este greu să nu te izbeştide un SIF sau altul." Pogonaru spune însă că deţine pachetesimilare de acţiuni la toate cele cinci SIF-uri şi că nu există oapropiere mai mare faţă de un anumit SIF.

A început lupta pentru Consiliulde Administraţie la Argus

Consiliul de Administraţie alArgus a respins cererea de convocare a adunării generale aacţionarilor, formulată de una dintre firmele lui Cătălin Chelu,Altur Slatina, pe motiv că nu îndeplineşte cerinţele legale. Alturpropunea chiar revocarea membrilor CA şi alegera altora noi, precumşi realizarea de investiţii în acţiuni din disponibilităţile Argus,în limita a 5 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO