Mediafax.biz Exclusiv

Primul exit de pe piaţa auto: Herbert Stein vinde AutoItalia

Primul exit de pe piaţa auto: Herbert Stein vinde AutoItalia

Autor: Bogdan Alecu

27.04.2011, 18:51 110

CompaniaMediterranean Car Agency deţine importurile Fiat în Israel şi estecontrolată de omul de afaceri Michael Levy. Oficialii Auto Italiaşi cei ai Mediterranean Car Agency nu au oferit niciun comentariupe aceast subiect.

Exit-ul omului de afaceri vine în contextulîn care piaţa locală a scăzut cu aproape 70% în ultimii doi ani,iar vânzările AutoItalia au continuat să scadă şi în 2010 cuaproape 50% faţă de anul anterior, pe o piaţă care s-a contractatcu circa 20%.

În prezent portofoliul AutoItalia esteformat din mărcile Fiat, Fiat Comerciale, Alfa Romeo, Lancia,Maserati, Infiniti, Abarth, SsangYong, motocicletele Honda şiscuterele Segway, la care se vor adăuga şi mărcile americane Jeep,Chrysler şi Dodge. Noile mărci care vor intra în portofoliulAutoItalia transformă compania în cel mai mare importator, depăşindinclusiv Porsche România la numărul de branduri reprezentate (13faţă de 7 în cazul Porsche).

Primul exit dintr-un business auto de maridimensiuni a fost la finele anului 2009, atunci când Ion Ţiriac s-aretras complet din acţionariatul Mercedes-Benz România, prinvânzarea pachetului de 49% către Daimler AG, rămânând în schimb cudealerii parte a ŢiriacAuto, în timp ce în vara anului trecut acedat importurile mărcii Ford către divizia locală aconstructorului american care deţine uzina de laCraiova.

Spre deosebire de Ţiriac care a rămas cuactivităţi puternice în auto şi după exit-ul din afacerea Mercedes,Herbert Stein iese complet de pe această piaţă, motiv pentru careacesta reprezintă primul exit complet din industria auto a unuiantreprenor.

Vânzările AutoItalia au depăşit 3.800 deunităţi anul trecut, în scădere cu 50% faţă de 2009, din careaproape 3.600 reprezintă Fiat. În acelaşi timp, cota de piaţă aAutoItalia a scăzut la 3,2% din piaţa totală în 2010, faţă deaproape 5% în anul anterior.

Cine este noulproprietar

Michael Levy, cel care va prelua AutoItalia,este fiul lui Ennio Leah Levi, un industriaş italian care a imigratîn Israel în 1979, după ce familia sa a înfiinţat în 1971 o fabricăde textile.

Levy Mediterranean, importatorul Fiat, afost înfiinţată în 1989.

AutoItalia a împrumutat la sfârşitul anuluitrecut 9,5 mil. euro de la Mediterranean Car Agency. AutoItalia agajat împrumutul cu mai multe proprietăţi imobiliare. Ulteriorsemnării contractului de împrumut, acţionarii AutoItalia au decissă transfere către Ran Auto Handels, firma-mamă, înregistrată înAustria, peste 98% din acţiunile AutoItalia Showroom, divizia carese ocupă de distribuţia vehiculelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO