Mediafax.biz Exclusiv

Producătorul Monor îşi revizuieşte în scădere afacerile

Autor: Laurentiu Cotu

08.12.2011, 11:00 129

Iniţial, compania îşi bugetase pentru acest an o creştere cu 5% a afacerilor, în comparaţie cu anul trecut, dar evoluţia pieţei a dus la schimbarea acestor prognoze.

"Piaţa pe care activăm continuă să stagneze, iar consumul de lactate este în scădere. În acest an vom consemna o scădere a afacerilor în comparaţie cu anul trecut", a declarat Alin Neagoş, directorul economic al companiei Carmo-Lact Prod.

Carmo-Lact a obţinut în 2010 o cifră de afaceri netă de 53 mil. lei (circa 12,7 mil. euro).

Contextul nafavorabil din piaţă s-a resimţit de altfel şi în rezultatele anunţate de companie în primul semestru al anului, când afacerile acesteia au scăzut cu 6,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 23,2 mil. lei (5,5 mil. euro).

Conducerea companiei spune că principalii factori care au contribuit la scăderea afacerilor au fost criza de materie primă de pe piaţa internă, stoparea importului de lapte din cauza preţului ridicat, dar şi diminuarea contractelor pentru mărcile proprii.

Compania bistriţeană fabrică produse lactate acide, smântână fermentată, lapte de consum, brânză telemea, brânză de burduf, brânză topită, produsele comercializându-se sub brandurile Făgăraş, Monor şi Tihuţa.

Carmo-Lact are contracte cu magazinele de cartier şi lanţurile de magazine locale, cu distribuitorii din marile oraşe şi cu supermarketurile.

Totodată, compania are contracte de marcă proprie cu Rewe România, Metro Cash&Carry sau România Hypermarche. În ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare ale companiei, producătorul bistriţean derulează în prezent o investiţie de circa 4 mil. euro în construcţia unei ferme zootehnice în localitatea Şieu-Odorhei, judeţul Bistriţa-Năsăud, fermă care va avea la finalizarea proiectului o capacitate zilnică de 35.000 de litri de lapte.

Demarată încă de anul trecut, investiţia este dezvoltată pe un teren de circa 5 hectare concesionat de Carmo-Lact Prod, banii necesari dezvoltării proiectului provenind atât din împrumuturi bancare, cât şi din fonduri proprii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO