Mediafax.biz Exclusiv

RCS&RDS s-a împrumutat şi în Ungaria

RCS&RDS s-a împrumutat şi în Ungaria

Autor: Adrian Seceleanu

19.07.2011, 19:19 1443

GrupulRCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii telecomdin Europa Centrală şi de Est, controlat de omul de afaceri dinOradea Zoltan Teszari, a contractat anul trecut un împrumut decâteva milioane de euro de la un operator de servicii de cablu dinUngaria, potrivit datelor din presa maghiară şi raportărilor de pebursa din Budapesta.

Împrumutul a fost acordat de companiaTvNetWork, un furnizor de servicii de comunicaţii care şi-a vândutîn prima parte a anului trecut toate reţelele de comunicaţii şibaza de clienţi, în mai multe tranzacţii cu o valoare cumulată depeste 4 milioane de euro.

"Cea mai mare parte a acestei sume a fostîmprumutată către compania Digi (RCS&RDS - n. red.)", conformdatelor din raportul anual al companiei TvNetWork. În acestecondiţii, cele mai mari venituri obţinute de companie sunt cele dindobânzile plătite de RCS&RDS pentru împrumut. Compania nuprecizează care este valoarea împrumutului şi ce dobândă plăteşteoperatorul RCS&RDS.

Vânzarea reţelelor de telecom şia bazei de clienţi a dus la o scădere a veniturilor de la aproape13 mil. euro în 2009 la aproximativ 5,5 mil. euro în 2010, conformdatelor publicate de bursa de la Budapesta.

RCS&RDS mai are 23,46% dincompania TvNetWork, potrivit datelor de la bursă. Compania urmeazăsă fie delistată.

Compania românească RCS&RDS,controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea, avea înluna mai din 2011 o cotă de 12,2% din piaţa de servicii de internetfix de mare viteză din Ungaria, potrivit unor date publicate înpremieră de autoritatea de reglementare în comunicaţii dinBudapesta (NMHH).

Românii de la RCS&RDS au acaparat şi7,4% din piaţa de telefonie fixă din Ungaria. Pe acest segment însăliderii de necontestat sunt nemţii de la Deutsche Telekom, cu ocotă de 63,2%, conform datelor pe luna mai ale arbitrului telecomdin Ungaria.

Pe piaţa de servicii TV, unde cele mairecente date sunt din aprilie 2011, românii de la RCS&RDS suntnumărul doi pe piaţă, după UPC, cu o cotă de aproape 27% şi peste700.000 de clienţi.

Veniturile RCS&RDS pentruanul 2010 sunt estimate la aproximativ 411 mil. euro. Cel mai mareoperator de telecom controlat de un român a reuşit să obţină de laun grup de bănci în prima parte a acestui an două împrumuturi învaloare cumulată de 368 de milioane de dolari (206 mil. dolari şi125 mil. euro), pentru a-şi plăti o parte din datoriile anterioareşi pentru a avea bani de investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO