Mediafax.biz Exclusiv

Reacţia la criză a asigurătorilor: jumătate din companiile mari şi-au schimbat şefii în 2011

Reacţia la criză a asigurătorilor: jumătate din companiile mari şi-au schimbat şefii în 2011

Reacţia la criză a asigurătorilor

Autor: Ciprian Botea

25.01.2012, 19:44 438

Prima mişcare au făcut-o austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG) care l-au înlocuit pe Boris Schneider de la conducerea Asirom după şase ani de mandat. Poziţia sa a fost preluată de Mariana Diaconescu, soţia liderului UNPR Cristian Diaconescu, care a ocupat până anul trecut funcţia de vicepreşedinte al asigurătorului, iar anterior a fost preşedinte al băncii de stat Eximbank.

Tot grupul austriac VIG a adus în vara anului trecut un nou şef la Omniasig după plecarea lui Constantin Toma, cel care a fondat compania şi a condus-o timp de 16 ani.Austriecii au optat de data aceasta pentru un expat şi l-au adus pe Artur Borowinski de la subsidiara VIG din Polonia.

VIG şi-a schimbat radical strategia pe piaţa locală şi a decis în mod surprinzător fuziunea dintre Omniasig şi BCR Asigurări, procesul urmând să se încheie în prima jumătate a acestui an după primirea avizului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA).

Noua companie se va numi Omniasig şi va conduce detaşat piaţa asigurărilor generale, cu o cotă de piaţă de circa 20%.

Uniqa, a opta companie din piaţa asigurărilor generale, are tot din vara anului trecut un nou director general - Florin Golovatic.

El a fost adus de pe poziţia de membru în directoratul Uniqa Asigurări de Viaţă, un jucător de talie mică pe piaţa de asigurări de viaţă, iar anterior a lucrat pentru firma de consultanţă KPMG.

Aceasta este a doua numire făcută de grupul austriac Uniqa la conducerea subsidiarei locale anul trecut după ce în ianuarie fusese adus pe poziţia de director general Gabriel Stoica, dar care a plecat însă din companie după numai două luni.

Generali a decis, de asemenea, fuziunea dintre cele două companii de pe piaţa locală, Generali şi Ardaf, proces încheiat în septembrie anul trecut, când italienii au schimbat şi conducerea operaţiunilor din România.

Adrian Marin, fost director general adjunct în cadrul Generali Asigurări, a preluat conducerea noii companii.

Şi Astra, liderul actual al pieţei, are un nou director general de la începutul acestui an. Dan Adamescu, proprietarul companiei, l-a adus la conducerea Astra pe fiul său Alexander după ce mandatul de patru ani al fostului director general Radu Mustăţea s-a încheiat.

Groupama, a patra companie din piaţa asigurărilor, a anunţat la începutul acestui schimbarea din funcţia de director general a Sandei Nicoară. Ea va fi înlocuită de francezul Francois Coste, recrutat în toamna trecută de la rivalii de la AXA. Nicoară va reveni la poziţia de director general adjunct pe care a mai deţinut-o până la sfârşitul lui 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO