Mediafax.biz Exclusiv

Regii străini ai lemnului şi-au trecut România pe hartă. Primii cinci au 80.000 ha şi continuă să cumpere

Regii străini ai lemnului şi-au trecut România pe hartă. Primii cinci au 80.000 ha şi continuă să cumpere

Autor: Ioana David

18.05.2011, 19:06 857

Scolopax,Cascade Empire, Tornator, Silvirom Timber şi Greengold sunt firmelestrăine care deţin cele mai mari suprafeţe de păduri în România,clasamentul fiind primul de acest fel făcut public.

Investiţiile în păduri sunt consideratesigure mai ales în perioade în criză deoarece sunt puţine premiseca preţul să scadă. Un alt motiv din spatele deciziei de a investieste că proprietăţile pot fi revândute după o perioadă, timp încare se pot obţine venituri din exploatarea şi vânzarealemnului.

Preţul mediu al unui hectar depădure este de aproximativ 2.000 - 4.000 de euro, astfel că celepeste 80.000 de hectare de păduri pot fi estimate la peste 240 mil.euro, potrivit calculelor ZF.

"Datele prezentate suntestimări.Situaţia se schimbă aproape săptămânal", a spus ZoltanKosy, country manager al Tornator, grup finlandez care deţine circa12.000 de hectare de pădure. El a furnizat aceste date la finalullunii aprilie.

Kosy este şi preşedinteleAsociaţiei proprietarilor privaţi de păduri (Proforest), carereuneşte investitorii străini cu deţineri semnificative. FondatoriiAsociaţiei sunt Scolopax, Cascade Empire, Tornator, Silvirom TimberComandita, dar şi alte trei firme, potrivit datelor de pe site-ulpropriu.

Kosy precizează că Asociaţia estedeschisă pentru orice investitor privat care deţine peste 1.000 dehectare, dar că se gândeşte să reducă acest nivel înviitor.

Au bani şi vor săcumpere

Recent, ZF a prezentat unclasament cu cei mai mari proprietari de păduri pe baza datelor dela Ministerul Mediului, clasament care însă lua în calcul şideţinerile comunelor, primăriilor sau proprietarilorromâni.

Informaţiile erau aferente dateide 1 aprilie 2010, iar firma Scolopax se afla de asemenea pe primapoziţie. Acţionarul Scolopax, potrivit datelor de la RegistrulComerţului, este Phemus Corporation, înregistrat la aceeaşi adresăca şi Harvard Management Company.Acesta din urmă este un fond al universităţiiamericane Harvard.

Pe locul doi se află Cascade Empire, firmă aputernicului om de afaceri austriac Gerald Schweighofer.Holzindustrie Schweighofer, grupul pe care el îl controlează înRomânia, este unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa locală alemnului, cu afaceri bugetate pentru 2010 de 300 mil. euro,potrivit informaţiilor disponibile anul trecut.

Pe piaţa locală omul de afaceri deţine douăfabrici de cherestea, una în Sebeş (Alba) şi una în Rădăuţi(Suceava), o fabrică de panouri Baco (panouri din lemn masivfolosite în industria mobilei) şi una de panouri încleiate (pentrumagazinele de tip do-it-yourself).

Pe lângă păduri, austriacul mai are 5.000 dehectare de terenuri agricole (potrivit datelor de anul trecut),trei centrale de producţie a energiei pe bază de biomasă, două laSebeş şi una la Rădăuţi, cu o capacitate totală de 15-16 MW, dar şiun hotel la Rădăuţi.

Finlandezii de la Tornator, conduşi deZoltan Kosy din poziţia de country manager, au început să cumpereîn 2008, iar mare parte din achiziţii au fost făcute în acelan.Ei au acum în jurde 12.000 de hectare.

Activi au fost şi nemţii de la Nordcapital,care au ajuns la 11.500 de hectare de pădure, după ce a începutinvestiţiile pe piaţa locală în 2008. Nordcapital a fost fondat în1992 şi are investiţii în energie şi în active tangibile precumnavele şi real estate, iar de curând şi în păduri. Doi dintreinvestitorii străini, Tornator şi Nordcapital, au plătit 2 mil.euro la începutul acestui an pentru achiziţia a 630 de hectare depăduri în Buzău şi Covasna.

Cel mai recent anunţ a fost făcut de fondulde investiţii german Nordcapital, care a preluat 130 dehectare.

Străinii au 1,5% dinpăduri

Mai discreţi au fost cei de la Greengoldcare, potrivit datelor lui Zoltan Kosy, au ajuns la aproximativ10.000 de hectare.

Conform datelor de la Registrul Comerţului,acţionarul Greengold Romtree B SRL din Sibiu este entitateaGreengold Equity Fund B Romania I AB, înregistrată înSuedia.

Vlad Cîrjan, avocatul partener al casei deavocatură CHSH Gilescu & Partenerii, care numai în vara trecutăvorbea de tranzacţii cu 8.000 de hectare de pădure, spunea recentpentru ZF că preţurile au rămas constante în ultimul an şi căexistă în continuare interes din partea străinilor pentrupăduri.

Străinii deţin pădurile prin intermediulfirmelor înregistrate local. Conform unor estimări mai vechi, toţijucătorii străini prezenţi în România deţin peste 100.000 dehectare de pădure, adică în jur de 1,5% din suprafaţa totală aRomâniei.

Fondul forestier al României estede 6,5 milioane de hectare, din care proprietatea publică astatului este de 3,3 mil. hectare, administrate deRomsilva.

Romsilva mai administrează şi peste 1 mil. hectare proprietateprivată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO