Mediafax.biz Exclusiv

România a pierdut o fabrică de medicamente a elveţienilor de la Nycomed

România a pierdut o fabrică de medicamente a elveţienilor de la Nycomed

Autor: Ioana David

12.06.2011, 18:01 184

"Era vorba despre un proiect pe care îlanalizam în urmă cu doi ani", a spus Lavinia Oprea, directorulgeneral al diviziei din România.

Eanu a dorit să comenteze pe marginea motivelor care au stat la bazadeciziei de a renunţa sau la valoarea proiectului.

Înprezent, Nycomed, grup aflat pe locul 28 în topul celor mai marijucători din industria mondială de medicamente, are în derulare oinvestiţie în construirea unei fabrici în Rusia, construcţieîncepută în 2010 şi care urmează să se finalizeze în 2014.Investiţia este estimată la 65-75 mil. euro, potrivit datelor de pesite-ul propriu.

Investiţia din Rusia a Nycomed implică însă şi companii cuactivitatea în România. Producătorul de sisteme metalice şi deventilaţie Lindab România, subsidiara locală a grupului suedezLindab, a livrat pentru prima oară produse către Rusia, în cadrulacestui proiect.

Lindab România a livrat casete de faţadă de 7.000 de metripătraţi în valoare de 260.000 de euro, urmând să mai trimitămaterialele aferente încă unui corp de clădire, potrivit unor datedin luna mai ale producătorului de sisteme metalice.

"Nycomed nu exclude niciodată posibilitatea unei investiţii (înRomânia - n.red.)", a mai spus Lavinia Oprea. Ea a precizat că înurmătorii doi ani nu se va face un astfel de proiect pe piaţalocală.

Elveţienii de la Nycomed s-au aflat anul trecut pe locul 39 întopul jucătorilor din România, iar potrivit Laviniei Oprea, firma aavut afaceri nete de 12,7 mil. euro. Pentru 2011, producătorul şi-abugetat un avans de 22%, care va fi organic.

"Anul acesta nu lansăm produse", a spus Oprea.

În2009, Nycomed şi-a completat portofoliul cu trei branduri localeale Zentiva, parte a unui acord internaţional încheiat între celedouă companii, în urma căruia grupul elveţian a preluat 20 dintremedicamentele produse de Sanofi-Zentiva.

Printre aceste produse se numără şi Scobutil.

Potrivit datelor de pe site-ul Aenţiei Naţionale aMedicamentului (ANM), în portofoliul Nycomed se mai găsesc Dyspex,Pantosal (pentru ulcer), dar şi altele.

Grupul japonez Takeda este în proces de cumpărare a Nycomedpentru 9,6 mld. euro, tranzacţia urmând să fie aprobată deautorităţile din domeniul concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels