Mediafax.biz Exclusiv

Rompetrol are bugetate investiţii de 255 mil.dolari în 2011, din care 180 mil. dolari la Petromidia

15.12.2010, 13:16 20

"Pentruanul viitor vom investi 180 milioane dolari în Petromidia. 15milioane dolari se vor duce pentru soluţii IT.Pentru întreg retailul vorbim de un buget de 30 de milioanede dolari, dar aceştia sunt bani generaţi de companii, nu aduşi dinKazahstan. Pe partea de upstream avem un buget de 25 milioanedolari. În ceea ce priveşte tradingul, unde vom cumpăra anumitevapoare va fi un buget de 5 milioane de dolari", a declarat pentruZiarul Financiar Saduokhas Atashovich Meraliyev, CEO al grupuluiRompetrol.

Planurile Rompetrol pe zona de retail includ deschiderea denoi benzinării în Franţa, dar şi extinderea operaţiunilor dinMoldova şi România.

"În Franţa avem 140 de benzinării şidouă depozite petroliere. Problema este că pe cel mai mare dintreele va trebui să-l închidem până în 2012 pentru că se află îninteriorul oraşului. Discutăm în acest moment cu cei de la Total învederea realizăii unei investiţii împreună cu ei într-un depozit învaloare de 25 de milioane de dolari", spune Meraliyev.

Grupulare în vedere deschiderea de noi benzinării de mari dimensiuni peautostrăzile din Franţa.

"Practic, dacă adunăm toate aceste cifre, avem o investiţie de25 mil. dolari în noul depozit din Port la Nouvelle, 3 staţii încare vom investi 10 milioane de euro, între 1 şi 3 milioane de euroanual pentru reţeaua de retail şi 2,2 - 3 milioane de euro pentrudezvoltarea reţelei de parteneri", a mai spus CEORompetrol.

Deasemenea, compania va vinde anumite active, precum terenul pe careeste amplasat unul din cele două depozite din Franţa.

"Fiindîn centrul oraşului şi fiind un teren de dimensiuni mari, cred căvom obţine un preţ bun", crede Meraliyev

În ceeace priveşte Petromida, directorul Rompetrol spune că rafinăria areun " record absolut de pierderi", dar că există motive de optimismpentru 2011. Rafinăria a fost închisă în acest an, pentru o reviziegenerală de 42 de zile, când investiţiile s-au cifrat la un milionde dolari pe zi.

"LaPetromidia pierdem bani. Avem un record absolut de pierderi, daravem şi motive de optimism pentru anul viitor. Chiar dacă nu-şirevine piaţa anul viitor, vom putea face nişte economii de bani. În2010 am avut revizia generală de 42 de zile în care practic amcheltuit un milion de dolari pe zi. În 2011, aceste cheltuieli vordispărea. Pentru mentenanţă anul acesta am cheltuit 20 de milioanede dolari, anul viitor vorbim de 14 milioane dolari. Am îmbunătăţiteficienţa echipamentelor, aşa că anul viitor vom avea şi costurimai reduse cu energia. În cele 42 de zile de revizie am dezmembratşi am reconstruit Petromidia cu 3.000 de oameni", spuneMeraliyev.

Reprezentantul Rompetrol este de părere că grupul nutrebuie să vândă niciodată Petromidia, dintr-un singur motiv:poziţia geografică.

"În Kazahstan noi producem acum circa 80 de milioane detone de petrol anual. Mai mult, pe viitor această producţie vaajunge la circa 120-140 de milioane de tone, iar atunci problemaexportului va deveni şi mai acută", explică reprezentantulRompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO