Sanatate&Pharma

Sibianul Ilie Vonica a construit o fabrică de medicamente de la zero şi va începe producţia în 2011

Sibianul Ilie Vonica a construit o fabrică de medicamente de la zero şi va începe producţia în 2011

Autor: Adriana Rosoga

02.11.2010, 09:50 32

Acesta este unul dintre puţinele proiecte greenfieldîn producţia locală de medicamente după 1990 şi devine singuracapacitate de producţie de mari dimensiuni deţinută de unantreprenor român.

Cu excepţia Antibiotice Iaşi controlată de MinisterulSănătăţii, toate fabricile româneşti mari de medicamente au fostcumpărate de multinaţionale. Alte fabrici deschise după 1990 suntSindan Pharma (în prezent Actavis) şi Labormed, dar şi Europharm(în prezent deţinută de GSK) şi Fiterman Pharma (capacitate de maimici dimensiuni).

De altfel, omul de afaceri Mihai Miron, care aconstruit în anii '90 fabrica Europharm din Braşov vândută apoicătre GSK, a revenit în industria farma şi se concentrează înprezent pe distribuţie şi retail, dar are şi activităţi deproducţie de mici dimensiuni.

"Cu foarte puţine resurse de la bănci, cu ajutorulfondurilor europene pe care le-am câştigat, vom da drumul laproducţia de medicamente. La începutul anului viitor, în primultrimestru vom începe producţia de generice solide. Cea de-a douasecţie, unde vom produce injectabile pentru oncologie, sperăm săfie finalizată până la sfârşitul anului viitor. Vom produce atâtpentru piaţa internă, cât şi pentru export", a declarat pentru ZFIlie Vonica, preşedintele grupului de firmePolisano.

Omul de afaceri a început construcţia fabricii înurmă cu aproape doi ani, însă este pentru prima dată când discutăpublic despre acest proiect. Pentru dotarea primelor două secţii,Polisano a apelat la fonduri europene, cel mai recent proiect fiindcâştigat de companie la sfârşitul luniioctombrie.

"Valoarea totală a investiţiilor pentru prima secţieeste de 8,5 milioane de euro, din care peste două milioane de eurodin fonduri europene. În cea de-a doua secţie investim circa 10milioane de euro (fără TVA) pentru compartimentare şi utilare, vominvesti într-un laborator, un centru de cercetare, iar valoareaproiectului din fonduri europene se ridică la aproximativ 4,8 mileuro (inclusiv TVA)."

Fabrica are în acest moment aproximativ 30 deangajaţi, însă Vonica nu a dat detalii despre câte persoane vaangaja anul viitor pentru cele două secţii pe care le vadeschide.

FarmaciileReţeta

Vonica a început în urmă cu 18 ani afacerile îndomeniul farmaceutic şi este unul dintre cei mai puterniciantreprenori din domeniul farma.El este singurul care şi-a extins investiţiile întoate segmentele din sănătate.

"În ceea ce priveşte importul şi distribuţia demedicamente, am crescut atât cifra de afaceri, cât şi profitul.Dacă în 2008 am înregistrat pierderi financiare din cauzadiferenţelor de curs valutar, în 2009 ne-am revenit şi amînregistrat un profit, iar în 2010 vom avea creştere.Este cea mai mare companie a noastră.Suntem pe locul al treilea în România în ceea ce priveşte importulşi distribuţia de medicamente."

O altă linie de business pe care omul de afaceriintenţionează să o dezvolte anul viitor este cea a reţelei defarmacii pe care le operează sub brandul "Reţeta" şi care numără înprezent peste 30 de unităţi.

"Reţeaua de farmacii a început să fiedezvoltată în 2007-2008 şi este o linie de business prioritarăpentru noi. Suntem într-o campanie de consolidare de brand.Deschidem una-două farmacii pe lună, sperăm ca până la sfârşitulanului viitor să ajungem la 70 de farmacii şi să avem acoperirenaţională."

Vonica a deschis prima policlinică Polisano în 1993,la Sibiu. Unsprezece ani mai târziu a inaugurat spitalul Polisanoce are în structură şapte secţii medicale şi o capacitate de 50 depaturi. În 2006 a deschis tot la Sibiu primul centru de fertilizarein vitro. "Al doilea centru de acest fel îl vom deschide înBucureşti până la sfârşitul acestui an sau cel mai târziu laînceputul lui 2011.Vremca de anul viitor să realizăm o reţea naţională de astfel decentre."

Cu resurse de la bănci şi fonduri proprii,în urmă cu doi ani Vonica a început să-şi extindă o reţea de centrede dializă. "În 2008 a fost deschis primul centru, iar acum amajuns la nouă astfel de centre."

Planuri pentru un spital înBucureşti

Planurile companiei pentru anul viitorvizează deschiderea unui spital pluridisciplinar în capitală şi acelui de-al doilea spital în Sibiu.

"Suntem în curs de a deschide un al doilea spital înSibiu care va avea mai multe secţii. În Bucureşti avem treipoliclinici şi un centru de fertilizare in vitro în curs deamenajare.Intenţionăm să deschidem încă una-două policlinicianul viitor.Deasemenea, suntem în negocieri pentru a deschide în 2011 înBucureşti un spital pluridisciplinar cu 150 depaturi."

Din sectorul de distribuţie demedicamente, Polisano va ajunge în acest an la o cifră de afaceride 240-250 mil. euro, faţă de 200 de milioane de euro câtînregistra anul trecut, iar per total grup, cifra de afaceriestimată de Vonica este în jur de 300-310 mil. euro. Grupul arepeste 1.500-1.600 de angajaţi.

"Sperăm să atragem cât mai mulţi banieuropeni. Am angajat specialişti care să lucreze pentru atragereade fonduri europene.Avem maimulte proiecte depuse şi considerăm că toţi oamenii de afaceri artrebui să apeleze la fonduri ale UE pentrudezvoltare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO