Mediafax.biz Exclusiv

Şeful FP: Vrem să luăm piaţa prin surprindere, să fim un fel de bancă centrală pe acţiunile FP

Autor: Roxana Pricop

03.02.2011, 18:54 29

Tehnic,Fondul Proprietatea (FP), administrat de compania britanicăFranklin Templeton, poate răscumpăra din piaţă acţiuni proprii pânăla un prag maxim de 1,377 miliarde de titluri, reprezentând unmaxim de 10% din capital, în valoare de circa 200 mil. euro lapreţurile actuale.

Programul poate începe dupăprimele 20 de şedinţe de tranzacţionare cu acţiunile FP, se încheiepe 1 martie 2012, iar, potrivit directivelor europene, Fondul poaterăscumpăra un volum de acţiuni reprezentând 25% din volumul mediuzilnic de tranzacţionare din şedinţele anterioare. Practic, însă,administratorul susţine că nu a fixat nicio limită de preţ la caresă intervină şi niciun nivel al discountului faţă de ValoareaActivului Net Unitar (VUAN), având în vedere că o astfel derăscumpărare are drept ţintă certă creşterea preţului acţiuniiFP.

Fondul s-a listat la Bursa deValori Bucureşti pe 25 ianuarie. Ieri, acţiunile FP setranzacţionau la un preţ de 0,638 lei/titlu, cu un discount depeste 40% faţă de VUAN-ul de 1,11 lei la finele lunii decembrie2010.

Strategia administratorului estede a acţiona precum o bancă centrală care intervine în piaţavalutară pentru a aprecia/deprecia moneda naţională.

"Nu vom anunţa înainte de a facerăscumpărarea.Vrem să luăm piaţa prin surprindere şi să acţionăm asemeniunei bănci centrale. Nu este legal să răscumpărăm acţiuni doar dela foştii proprietari, răscumpărarea va fi intermediată de brokerişi nu vom şti cine anume va vinde acţiunile. Resursele disponibilepentru răscumpărare sunt de 120 milioane de lei.Reperul nostru va fi volumulmediu de tranzacţionare zilnic. Potrivit directivelor europene,putem răscumpăra un volum reprezentând 25% din volumul mediu zilnicde tranzacţionare", a declarat Greg Konieczny, administratorulactivelor de 3,6 mld. euro ale Fondului Proprietatea în cadrul unuiinterviu acordat ZF.

Răscumpărarea de acţiuni este opractică des întâlnită la administratorii internaţionali defonduri.Franklin Templeton o utilizează şi în cazul altor fonduride investiţii din portofoliu.

Fondul închis de investiţii pepieţe emergente TEMIT, administrat de Templeton Asset Management şilistat la Bursa de la Londra, îşi răscumpără acţiuni proprii atuncicând discountul preţului din piaţă faţă de VUAN depăşeşte 7%. Lafinele anului 2010, TEMIT, cu active nete de 2,74 mld. euro, setranzacţiona la Londra cu un discount de 5% faţă deVUAN.

"Nu suntem responsabili de cum afost construit fondul sau de procesul dedespăgubire"

În cazul Fondului Proprietatea,înfiinţat pentru despăgubirea foştilor proprietari, mizarăscumpărării este mult mai ridicată, având în vedere că foştiiproprietari susţin că vânzarea la actualul discount le-ar cauzapierderi, în condiţiile în care compensările le-au fost evaluate lavaloarea nominală de un leu a acţiunii şi nu la valoarea de peBursă. Mai mult, statul român este acţionar la Fond cu 39% dincapital, astfel că această operaţiune ar putea fi o poartă deschisăpentru stat pentru a-şi lichidiza din participaţie.

"Cred că listarea Fondului laBucureşti a fost un mare succes: volumele din primele zile detranzacţionare au fost ridicate, iar preţul acţiunii pe Bursă afost peste cel de pe piaţa OTC. Trebuie să luăm în calcul faptul căam preluat mandatul de administrare în urmă cu doar patru luni şică în acest interval am făcut ce era posibil pentru acţionariiFondului. S-au schimbat multe faţă de situaţia din septembrie, cândaceştia nu puteau să îşi vândă acţiunile decât în condiţiinetransparente şi la un discount mult mai mare. Nu noi suntemresponsabili de modul în care a fost construit Fondul şi nici demodul în care se derulează procesul de despăgubire. Dacă Fondul arfi fost listat în 2006, discuţiile despre preţul acţiunii pe Bursăşi dacă Fondul şi-a îndeplinit sau nu scopul pentru care a fostcreat nu ar mai fi avut loc", a continuat managerul defond.

Până la vară Templeton vine cu opropunere pentru listarea secundară a FP

Pe 25 ianuarie, prima zi detranzacţionare a acţiunilor FP, lichiditatea Bursei de la Bucureştia depăşit 50 mil. euro.Volumele s-au mai temperat pe parcurs, ajungând în prezent laun rulaj de un milion de euro cu acţiunile FP. Bilanţul primelorşase şedinţe arată însă că peste 130 mil.euro au fosttranzacţionate în acţiuni FP. Anterior listării FP, Bursa atingeaaceste rulaje în câteva luni

"Fondul a adus investitori străini pe Bursade la Bucureşti, volumele de tranzacţionare din primele zile nuputeau proveni de la investitorii locali", a explicatKonieczny.

După listarea de la Bucureşti, următoareadestinaţie pentru Fondul Proprietatea este o bursă internaţională:Londra, Viena, Varşovia sau chiar Hong Kong, după spusele lui MarkMobius, unde va avea loc o listare secundară.

"Până în aceasta vară, vom propuneacţionarilor piaţa pe care intenţionăm să aibă loc listareasecundară a Fondului. Luăm atent în considerare faptul că listareasecundară nu trebuie să scoată bani de pe piaţa românească, ci săaducă cerere suplimentară pentru acţiunile Fondului", a continuatel.

Succesul listării pe o bursă străină va fistrâns legat de cât de eficient va fi Franklin Templeton în aadministra portofoliul Fondului. Cum Fondul împarte cu statul românacţionariatul la cele mai valoroase companii precum Hidrolectrica,Nuclearelectrica, Romgaz, Poşta Română, misiunea de aduce acestecompanii la Bursă nu va fi deloc uşoară. Administratorul vrea caFondul să aibă doar companii listate în portofoliu, în condiţiileîn care mai mult de jumătate dintre cele peste 80 de companii nusunt listate în prezent.

"Cea mai bună şi eficientă metodă pentru caGuvernul român să îşi achite datoriile externe este să vândă dinactivele statului, care în mare parte sunt în sectorul energetic.Situaţia privind liberalizarea preţului la gaze trebuie clarificatăînainte ca Romgaz să se listeze.Menţinerea artificială de către stat a preţului lagaze ar putea ascunde subvenţii către anumite companii, faptinterzis de Comisia Europeană", a conchis Konieczny.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO