Mediafax.biz Exclusiv

SIF Oltenia ar vrea mai mulţi bani de la austrieci în schimbul acţiunilor sale la BCR

Autor: Roxana Pricop

29.03.2012, 13:15 266

În toamna anului trecut, grupul austriac a oferit celor cinci SIF-uri 123,6 milioane lei şi aproape 1% din acţiunile Erste pentru participaţiile de câte aproximativ 6% din capitalul BCR, condiţiile fiind aceleaşi pentru toate SIF-urile. Patru dintre acestea au semnat contractul de vânzare către Erste a participaţiilor.

SIF Moldova şi SIF Transilvania au bătut primele palma şi au ieşit din acţionariatul băncii încă de anul trecut, tranzacţia cu Banat-Crişana şi Muntenia fiind în curs de finalizare.

În prezent participaţia Erste Bank a ajuns la 92,26% din capitalul BCR.

SIF Oltenia este singura dintre cele cinci SIF-uri care încă nu a semnat contractul de vânzare a acţiunilor pe care le deţine la BCR cu grupul Erste, deşi a căzut de acord în principiu să vândă acţiunile în condiţiile oferite de austrieci, iar conducerea societăţii a primit mandat din partea acţionarilor să negocieze modalităţile de lichidizare.

Pe de altă parte, SIF Oltenia a participat cu 8 milioane de euro anul trecut la majorarea de capital de peste 100 milioane de euro derulată de BCR, reuşind astfel să îşi crească participaţia de la 6,1% până la 6,58% din capitalul BCR. În urma majorării pachetul de acţiuni BCR deţinut de SIF Oltenia a crescut de la circa 650 milioane la circa 1,2 miliarde.

Potrivit unor surse din piaţă, conducerea SIF Oltenia poartă în prezent negocieri cu oficialii Erste pentru a obţine o ofertă de preţ mai bună, motivată şi de faptul că pachetul de acţiuni s-a dublat.

Contactat de ZF, Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia, a declarat: "Purtăm negocieri cu Erste şi vrem să obţinem condiţii optime pentru vânzarea acţiunilor BCR. Nu ne grăbim să vindem acţiunile BCR, nu avem niciun fel de presiune de a vinde. Anul trecut nu am vândut acţiunile BCR pentru că am fost foarte activi în investiţii şi reglementările în vigoare nu ne permiteau să mai vindem alte participaţii".

SIF5 a încheiat anul 2011 cu un profit de 83,6 milioane de lei (19,7 mil. euro), în grafic cu indicatorii bugetaţi, fără a vinde din acţiunile BCR. Spre deosebire, SIF Moldova şi SIF Transilvania au înregistrat profituri record de circa 200 milioane de lei prin vânzarea acţiunilor BCR către Erste.

Pe de altă parte, Erste vrea să obţină controlul absolut al băncii şi să ajungă la o participaţie de 100% din capital. Grupul austriac a prelungit până pe 25 mai oferta de cumpărăre de 1,09 lei/acţiune făcută acţionarilor minoritari.

Potrivit declaraţiilor lui Manfred Wimmer, CFO al Erste Group, până în prezent "339 de acţionari au acceptat oferta, inclusiv nouă din principalii zece acţionari persoane fizice care deţin cele mai mari participaţii la BCR.Prin urmare, în acest moment acţionarii minoritari persoane fizice mai controlează doar aproximativ 0,16% din capitalul BCR".

Preţul din oferta făcută minoritarilor a fost calculat în funcţie de valoarea de piaţă a acţiunilor BRD care sunt tranzacţionate la BVB, plus o primă de 50%.Preţul de 1,09 lei/acţiune oferit de Erste minoritarilor evaluează participaţia SIF Oltenia la 1,3 miliarde de lei (circa300 mil.euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO