Mediafax.biz Exclusiv

SIF5 rămâne în coasta Erste: Avem tot timpul din lume să vindem acţiunile BCR, nu ne grăbim

SIF5 rămâne în coasta Erste: Avem tot timpul din lume să vindem acţiunile BCR, nu ne grăbim

Autor: Roxana Pricop

16.01.2012, 19:48 817

"Nu există niciun fel de presiune să vindem acţiunile BCR. Nu a fost o presiune în 2011, pentru că ne-am atins indicatorii bugetaţi şi fără a vinde acţiunile BCR, cu atât mai puţin va fi presiune în 2012. Avem tot timpul din lume să vindem acţiunile şi purtăm în continuare discuţii cu oficialii Erste, acţionarul majoritar al băncii", a declarat Tudor Ciurezu, preşedintele SIF Oltenia (SIF5).

SIF5 este acţionar cu 6,58% din capitalul BCR, cea mai mare bancă din sistem după active. Declaraţia conducătorului SIF5 are loc în contextul în care celelalte patru SIF-uri au semnat contractul de vânzare a pachetelor de câte 6% din BCR cu Erste încă de anul trecut, iar două dintre ele, respectivMoldovaşi Transilvania, au şi încheiat tranzacţia, ieşind complet din acţionariatul BCR. Astfel, grupul austriac Erste a ajuns să deţină 89,12% din acţiunile BCR.

SIF Banat-Crişana, care mai deţine 2,35% din BCR după ce vândut 3,65% către Erste, şi SIF Muntenia, care mai deţine 1,5% după ce a vândut 4,5% către Erste, urmează să finalizeze tranzacţia la începutul acestui an şi să iasă astfel din acţionariatul băncii.

Mai mult, semn că vrea să rămână în acţionariatul băncii, SIF Oltenia a participat cu 8 milioane de euro anul trecut la majorarea de capital de peste 100 milioane de euro derulată de BCR, reuşind astfel să îşi crească participaţia de la 6,1% până la 6,58% din capitalul BCR. SIF5 a încheiat anul 2011 cu un profit de 83,6 milioane de lei (19,7 mil. euro), în grafic cu indicatorii bugetaţi, fără a vinde din acţiunile BCR.

Spre deosebire, SIF Moldova şi SIF Transilvania au înregistrat profituri record de circa 200 milioane de lei, prin vânzarea acţiunilor BCR către Erste.

SIF Transilvania şi SIF Moldova au vândut integral pachetele de 6% pe care le deţineau, primind 123,6 mil. lei cash şi câte 1% din acţiunile Erste. Fiecare dintre cele două SIF-uri a marcat un profit de circa 106 mil. lei (25 mil. euro) din componenta cash a tranzacţiei.

"BCR este cea mai mare bancă din piaţă şi sunt încrezător în rezultatele pe care le va înregistra banca în anii următori. Prezenţa în acţionariatul BCR este o oportunitate pe termen lung", a continuat Ciurezu.

Pentru 2012 şi 2013 Erste se aşteaptă la o îmbunătăţire a profitabilităţii BCR. Pentru acest an banca şi-a bugetat un profit brut de 516 milioane de lei pe standardele internaţionale de contabilitate, în condiţiile în care în primele nouă luni din 2011 a avut pierderi de 377,6 milioane de lei.

Cu toate acestea, dacă va rămâne în acţionariatul BCR, SIF Oltenia nu va mai beneficia de aceleaşi condiţii pe care le-a avut atunci când erau şi restul SIF-urilor, respectiv obligaţia băncii de a distribui sub formă de dividende 40% din profitul net pe IFRS.

Mai mult, oferta făcută de Erste pentru achizţia acţiunilor BCR, valabilă şi pentru SIF Oltenia, nu va rămâne deschisă la nesfârşit.

SIF Oltenia avea la finalul anului active nete de 1,417 miliarde de lei (328 milioane de euro), cu 9% mai mici decât la sfârşitul lui 2010.Societatea a vândut pe parcursul anului trecut mai multe pachete de acţiuni BRD şi a cumpărat în schimb Fondul Proprietatea (FP) şi Petrom (SNP).

Acţiunile SIF Oltenia au scăzut anul trecut cu 16%, iar de la începutul anului au câştigat 6%. La preţul de ieri, de 1,12 lei/acţiune, capitalizarea companiei este de 150 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO