Mediafax.biz Exclusiv

Sorana Georgia, prima româncă numită la conducerea unui retailer din top 10 în comerţul alimentar

Autor: Cristina Rosca

02.06.2011, 18:11 199

Cu o experienţăde circa 14 ani în retail, Georgia îl înlocuieşte la conducereareţelei de 55 de supermarketuri, cu afaceri de 290 mil. euro anultrecut, pe bulgarul Emil Stefanov, potrivit informaţiilor BillaRomânia.Eaeste totodată primul român care ocupă funcţia de director executival reţelei Billa.

Sorana Georgia are un parcursprofesional "marcat" de piaţa de retail, ea reuşind în cei 14 anipetrecuţi în acest sector să îşi treacă în portofoliul profesionalcompanii precum Metro Cash & Carry România, Real HypermarketRomânia, Spar şi acum Billa, potrivit informaţiilor de pe site-ulde socializare pentru mediul de business Linkedin.

La aproape un deceniu după ce aabsolvit Universitatea Transilvania din Braşov, specializareainginerie, în 1987, ea s-a angajat ca director de magazin în cadrulMetro Cash & Carry România, cel mai important jucător dincomerţul local, cu afaceri de 1.137 mld. euro anultrecut.

După ce a ocupat mai multefuncţii în cadrul acestei companii, în perioada 2003-2006 a ajunsdirector de operaţiuni. Simultan, în perioada 2005-2006 ea a fostdirector operaţional şi pentru real,- Polonia, divizia dehipermarketuri a grupului german Metro.

Georgia a revenit în aceastăpoziţie şi în perioada 2007-2008, după ce a fost feasabilityproject manager pentru divizia locală a Real la momentul intrăriiacesteia pe piaţă.

Perioada petrecută în cadrulgrupului Metro s-a încheiat în septembrie 2008, când a devenitdirector executiv al reţelei de supermarketuri Spar, care însă nu aintrat între cele mai mari zece reţele de comerţ în anii în caremagazinele erau operaţionale.

Reţeaua, deţinută de fraţii Ioanşi Floare Cuc din Arad, cu afaceri de 44 mil. euro în 2008 şi 20 demagazine la acea dată, a intrat în insolvenţă în 2009. SoranaGeorgia a rămas CEO al Spar până în mai 2009, după care a preluatfuncţia de consultant independent pentru aceeaşi reţea până în varalui 2010.

Ultima funcţie ocupată înainte devenirea la Billa a fost aceea de country manager pentruparfumeriile Marionnaud (fostele Ina Center şiPrivilege).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels