Mediafax.biz Exclusiv

Străinii au lăsat un miliard de euro pe vacanţe în România, în timp ce românii au cheltuit 1,4 mld. euro în străinătate

Străinii au lăsat un miliard de euro pe vacanţe în România, în timp ce românii au cheltuit 1,4 mld. euro în străinătate

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a alocat în perioada 2009 - 2011 pentru dezvoltarea turismului fonduri europene şi de la bugetul naţional în valoare de 812 milioane de euro (cea mai mare parte fiind fonduri europene).

Autor: Mirabela Tiron

25.03.2012, 19:08 561

Pentru al patrulea an consecutiv, suma de bani pe care străinii au cheltuit-o pe vacanţe în România a fost mai mică decât cea pe care românii au lăsat-o în străinătate.

Deşi suma alocată în 2009-2011 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului este de 41 de ori mai mare faţă de cea cheltuită în 2006-2008 (20 de mil. euro), încasările de anul trecut în turism sunt la nivelul celor din 2006. Acesta este cel mai relevant bilanţ al banilor care se învârt în industria turismului.

Românii au cheltuit anul trecut 1,4 miliarde de euro pe vacanţe în afara ţării, în timp ce străinii au cheltuit un miliard de euro în ţara noastră, balanţa din turism fiind negativă. Deficitul pe anul trecut este de aproape 400 de milioane de euro, nivel apropiat de cel din 2010. Încă din 2008 balanţa de plăţi în turism înregistrează un deficit, cu un an în urmă balanţa fiind pozitivă.

"Cu o floare nu se face primăvară. Ori faci ceva serios în turism care să conteze ori mai bine nu mai faci. În condiţiile în care oferta României în turism este încă slabă, în sensul că nu există programe de aventură, de relaxare, culturale, dar şi servicii colaterale cazări, înseamnă că nu avem o bază. Turistul de astăzi caută varietate, vrea să îmbine mai multe activităţi, să aibă parte de un pic din toate. Nu vrea doar să doarmă într-un hotel", este de părere Lucian Marinescu, consultant în turism în cadrul companiei Trend Hospitality.

Anul trecut 1,5 milioane de turişti străini s-au cazat în unităţile de primire turistică în România, faţă de 1,34 milioane de vizitatori în anul anterior, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

În total însă, ne-au vizitat 7,6 milioane de turişti (arată indicatorul sosiri străini la puncte de frontieră), în creştere cu 1,5% faţă de anul anterior. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări ale Uninii Europene, cei mai mulţi din Ungaria, Bulgaria şi Germania. Majoritatea vin în interes de business, după cum arată şi indicatorul înnoptări, în medie străinii care s-au cazat au stat doar două nopţi în hoteluri sau pensiuni.

Pe de altă parte, anul trecut au plecat în străinătate 10,9 milioane de români, mai mult cu 0,3% comparativ cu anul anterior.

Cheltuieli de 41 de ori mai mari, încasări la fel

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a alocat în perioada 2009 - 2011 pentru dezvoltarea turismului fonduri europene şi de la bugetul naţional în valoare de 812 milioane de euro (cea mai mare parte fiind fonduri europene), potrivit oficialilor ministerului.

"Din aceste alocări, o mare parte au fost contractate în cadrul a aproximativ 500 de proiecte de dezvoltare a infrastructurii turistice şi de promovare. Unele din aceste proiecte au fost finalizate, altele se află încă în derulare", au mai transmis într-un comunicat oficialii MDRT, fără a preciza despre ce proiecte este vorba.

Deşi suma alocată în 2009-2011 este de 40 de ori mai mare faţă de cea din 2006-2008 (20 de mil. euro), încasările în turism nu au crescut cu acelaşi ritm. Mai mult, ministerul a mai cheltuit 22 de milioane de euro din 2009 până în prezent, majoritatea reprezentând fonduri europene, pentru activităţile de promovare şi marketing turistic (participare la târguri internaţionale, promovarea brandului turistic naţional în cadrul evenimentelor sportive, artistice şi culturale, campanii radio şi TV, materiale de promovare). Doar pentru realizarea brandului turistic al României s-au cheltuit 900.000 de euro din bani europeni.

Cu toate acestea, încasările de anul trecut din turism - un miliard de euro - sunt similare cu cele din 2006 (când s-au înregistrat 1,03 miliarde de euro) şi cu cele din 2007 când România încasa din călătoriile străinilor 1,1 miliarde de euro.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a atras recent atenţia că datorită strategiei de dezvoltare şi promovare a turismului românesc cei mai mari touroperatori din lume, TUI, DerTour, ITS sau Frosch Touristik, au reintrodus în cataloagele lor destinaţii turistice româneşti.

Rezultatele turismului se văd în balanţa de plăţi

"Balanţa de plăţi în turism este un indicator foarte important în evaluarea performanţei turismului unei ţări, însă în acelaşi timp trebuie privit şi indicatorul contribuţie în Produsul Intern Brut", este de părere Gabriela Stănciulescu, profesor universitar doctor în cadrul catedrei de turism a Facultăţii de comerţ la ASE. Ea mai precizează că dacă suma lăsată de turişti în România este mai mică decât cea cheltuită de români în străinătate înseamnă fie că ţara noastră atrage mai puţini vizitatori decât români care pleacă în călătorii, fie că vizitatorii care au venit în România nu au avut oportunităţi pentru a cheltui banii.

Stănciulescu mai precizează că în evaluarea sectorului turistic mai trebuie să se ia în calcul atât contribuţia directă a turismului în PIB, respectiv cum performează hotelurile, agenţiile de turism, companiile aeriene cât şi cea indirectă, de exemplu impactul în crearea de noi locuri de muncă.

Cât e contribuţia în PIB?

După contribuţia pe care o are turismul în PIB România ocupă locul 160 din 181 de ţări, arată datele de la World Travel and Tourism Association. Anul trecut contribuţia directă a turismului în Produsul Intern Brut a fost de 7,7 miliarde lei (1,8 mld. euro), adică de 1,4% din PIB, în timp ce contribuţia totală s-a ridicat la 25 miliarde de lei (5,9 miliarde euro), respectiv 4,5% din PIB, potrivit datelor de la World Travel and Tourism Association. Aproape 185.000 de persoane lucrau în companii cu activitate în turism.

Anul trecut, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a avut un buget de 3,4 miliarde de lei (803 mil. euro), iar pentru 2012 are un buget aproape similar, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO