Mediafax.biz Exclusiv

Szel, SIF4: Mai bine ţin banii la bancă decât în acţiuni BRD

Autor: Andrei Chirileasa

21.12.2010, 19:35 13

"Avem nevoie de bani pentru alte investiţii,iar lucrurile în piaţă s-au mai schimbat faţă de alţiani.Tranzacţiile cu acţiunile băncilor sunt fezabile şi chiarnecesare. Randa mentul dividen dului în cazul BRD este mai micdecât dobânda la depozite. Astfel, e mai avantajos să ţin banii înbancă decât în acţiuni", a explicat Szel.

În prezent, randamentul dividen dului la BRDeste de circa 2-3% pe an, în timp ce banca plăteşte dobânzi de 5,5%la depozitele în lei pe un an ale persoanelorjuridice.

SIF Muntenia a vândut ieri, prin intermediul adouă tranzacţii speciale, 5 milioane de acţiuni BRD, reprezentând0,71% din acţiunile băncii, pentru care a încasat 60 de milioane delei (14 mil.euro).

UniCredit CA IB Securities, în condiţiile încare o serie de bănci de investiţii străine consideră că titlurileBRD sunt în prezent printre cele mai atractive din regiune dinsectorul financiar. De partea vânză torului a fost BrokerCluj.

SIF4 mai vânduse în ultimele două săptămâniacţiuni BRD în valoare de circa 24 mil. lei (5,6 mil. euro). Înurma tranzac ţiilor, SIF4 şi-a redus participaţia la circa 4%. ŞiSIF Moldova a vândut în acest an acţiuni BRD de circa 70 mil.lei(16,5 mil. euro), cumpărând în loc acţiuni la FondulProprietatea.

De altfel, şi SIF Muntenia a cumpărat laînceputul lunii titluri FP în valoare de circa 10 mil. lei. SIFTransilvania (SIF3) a vândut de asemenea acţiuni BRD în valoare decirca 28 mil. lei (6,53 mil. euro) în septembrie şinoiembrie.

"BRD e singura acţiune lichidă pe care putemvinde. De asta insistăm pentru lichidizarea acţiunilor BCR, prinlistarea acestora pe Bursă, pentru a avea opţiunea de a vinde. Nuavem o direcţie unila terală, când apar oportu nităţi putem să maicumpă răm", a precizat Petre Szel.

Profitul BRD a scăzut în primele nouă luni cu28%, la 474 mil. lei (111 mil. euro), din cauza creşteriicreditelor neper formante şi a costurilor de riscaferente.

Anul trecut, profitul net al BRD a fost de 779mil. lei (183 mil. euro), din care banca a distribuit acţionarilordividende în valoare de 195 mil. lei. SIF-urile, care deţineau laînceputul anului participaţii de circa 5% fiecare, au încasat câte10 mil.lei, mult mai puţin decât în anii precedenţi, cândprofiturile au fost mai mari, iar rata de distribuţie adividendului a fost mai ridicată. Randamentul dividendului brut afost de circa 2,3%, la preţul actual de 12lei/acţiune.

BRD este controlată în proporţie de 59,4% degrupul fran cez Société Générale şi are o capitalizare de 1,95 mld.euro.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO