Mediafax.biz Exclusiv

Tăriceanu renunţă la afacerea Citroën şi se concentrează pe Ford şi Harley Davidson

Tăriceanu renunţă la afacerea Citroën şi se concentrează pe Ford şi Harley Davidson

Autor: Bogdan Alecu

30.03.2011, 19:38 16

Compania deţinută în proporţie de 85% defostul premier şi 15% de Bogdan Bucurescu, directorul companiei,este în continuare dealer al mărcii Ford şi importator almotocicletelor Harley Davidson.

ATS esteprimul jucător din auto care renunţă complet la o marcă, după ce în2007 s-a transformat din importator în dealer prin preluareadirectă a activităţii de importator de Citroën România, iar acum arenunţat şi la activitatea de vânzări păs trând-o doar pe cea deservice.
CălinPopescu-Tăriceanu (desen) nu a putut fi contactatpentru declaraţii până la închidereaediţiei.
Cele maibune rezultate pentru ATS au fost înregistrate în 2006, atunci cândcompania a rulat aproape 55 mil. euro şi a înregistrat un profitnet de aproape 3 mil. euro, an în care ca importator comapania avândut peste 3.500 de maşini.
Cele maimari exituri din auto din ultimii ani au fost cele ale lui IonŢiriac, care anul trecut a predat activitatea de import a mărciiFord către divizia de importuri a Ford România, companie caredeţine uzina auto de la Craiova, iar la finele lui 2009 a vândutcătre Daimler AG pachetul de 49% din acţiunile deţinute laMercedes- Benz România.
În ambelecazuri însă, Ţiriac a rămas dealer al celor două mărci prinintermediul reţelei de retailŢiriacAuto.
CompaniaATS, deţinută în proporţie de 85% de Călin Popescu-Tăriceanu şi 15%de Bogdan Bucurescu, directorul general al companiei, a devenit dela 1 august anul trecut şi dealer Ford, prin transformareacentrului auto din Băneasa întrunul din cele mai mari dealershipuriFord la nivel naţional. În aceeaşi locaţie de pe DN1 Călin Popescu-Tăriceanu a investit aproape un milion de euro în amenajarea unuishowroom al mărcii de motociclete Harley Davidson, brand importatoficial de ATS. Sub mandatul său de premier, Ford Europa a preluatpachetul majoritar al acţiunilor de la Automobile Craiova, companiecare acum a devenit Ford România.
DealerulCitroën din b-dul Barbu Văcărescu al ATS funcţiona într-un spaţiuînchiriat. Compania nu avea semnat un contract de dealer cu CitroënRomânia, ci funcţiona ca un agent de vânzări al dealerului mărciifranceze din Braşov.
Tăriceanueste unul dintre oamenii de afaceri care au pus bazele pieţei autoromâneşti în prima parte a anilor '90, fiind membru fondator alAsociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile a căreipreşedinţie a deţinut-o între 1994-1997 şi 2001-2003. În acelaşitimp, înfiinţată în 1993, ATS a fost printre primii importatorioficiali din România după 1989, alături de Romcar şi Autorom,foştii importatori Ford şi Mercedes-Benz parte a ŢiriacHoldings.
AutomotiveTrading Services a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de 15,7mil. euro şi un profit brut de 53.000 de euro, potrivit datelorpublicate pe Registrul Comerţului. În 2008 businessul ATS a atinsun nivel de 20 mil. euro şi un profit brut de aproape 1 milion deeuro.
În prezentreţeaua Citroën din Capitală este alcătuită din două centre aledealerului S.D. Prestige Impex, unul în partea de sud aBucureştiului şi unul în partea de nord, înPipera.
În acelaşitimp, reţeaua Ford din Capitală este alcătuită din cinci centre aleRomcar Motors (Ion Ţiriac), Business Development Team (ŞtefanSimion), două ale Colina Motors (Marius Piţigoi), Neste Automotiveşi ATS (Călin Popescu- Tăriceanu).
ReţeauaCitroën s-a extins în a doua parte a anului trecut cu două noiinvestiţii pe piaţa locală, una la Constanţa, realizată de GrupulRădăcini, care mai deţine dealeri ai mărcilor Opel, Chevrolet,Suzuki, Mazda şi Cadillac, şi una în partea de nord a Capitaleiprin dealerul SD Prestige în urma unei investiţii de 200.000 deeuro în amenajarea unui showroom. Cel mai nou intrat în reţeauaCitroën este compania ŢiriacAuto, divizia de retail auto a ŢiriacHoldings, care a inaugurat un showroom al mărcii înBacău.
În primeledouă luni ale acestui an vânzările Citroën pe piaţa locală auînregistrat o creştere de peste 40% comparativ cu perioada similarăa anului trecut, la 242 de autovehicule, creşterea fiinddeterminată în primul rând de o apreciere de aproape 400% avânzărilor de utilitare, în timp ce pe segmentul turismelorvânzările au continuat să scadă cu 24%, la 107unităţi.
În acelaşitimp, Ford a comercializat în acelaşi interval peste 600 deunităţi, în scădere cu aproximativ 40%, potrivit statisticilorAPIA. În ceea ce priveşte vânzările în Capitală, Citroën a vândutîn primele două luni 38 de autoturisme dintr-un total de 107, întimp ce Ford a comercializat aproape 240 dintr-un total de517.
AutomotiveTrading Services a mai închis la începutul lunii septembrieshowroomul de motociclete Harley-Davidson din Constanţa, potrivitdatelor de pe Monitorul Oficial.
ShowroomulHarley-Davidson din Constanţa de 150 mp, amplasat în zona centralăa oraşului, a fost inaugurat în primăvara acestui an, iar în cadrulacestuia se comercializau atât motociclete, cât şi echipamente deprotecţie, vestimentaţie şi lifestyle.
ATS a vândut anul trecut aproximativ 50 demotociclete Harley-Davidson, în creştere cu aproape 25% faţă deanul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO