Mediafax.biz Exclusiv

Termenul de ştergere a faptelor din cazierul fiscal va fi calculat diferit, în funcţie de gravitate

Autor: Dinca Thomas

25.07.2011, 15:24 175

Conform legii, faptele săvârşite de către persoane fizice şijuridice, precum şi de către asociaţi, acţionari şi reprezentanţilegali ai persoanelor juridice, care sunt de natura infracţiunilorşi contravenţiilor incriminate de legile fiscale, financiare,vamale, sunt înscrise în cazierul fiscal al acestora şi radiateîntr-o perioadă de cinci ani, în mod nediferenţiat.

Sistemul va fi însă modificat de Guvern, astfel încât termenulde radiere din cazierul fiscal să fie calculat în mod diferenţiat,în funcţie de gravitatea faptei săvârşite de către contribuabil,considerându-se că faptele contravenţionale prezintă riscuri şiconsecinţe mai mici din punct de vedere al evaziunii fiscale decâtinfracţiunile, relevă un proiect de ordonanţă obţinut deMEDIAFAX.

"Cazierul fiscal ar trebui să orienteze autorităţile şiinstituţiile publice abilitate spre gradul de conformare fiscală acontribuabililor. În atare situaţie, se impune diferenţiereatermenului în care se radiază faptele şi situaţiile care atragînscrierea în cazierul fiscal, în funcţie de gravitatea fapteisăvârşite de către contribuabil", se arată în document.

Conform modificărilor pregătite de Guvern, firmele şi persoanelefizice care au comis fapte sancţionate contravenţional din sferafiscală, financiară, vamală vor putea beneficia de ştergereaacestora din cazierul fiscal într-o perioadă de un an de la datarămânerii definitive a actului de sancţionare.

Perioada de un an pentru radierea faptei este valabilă chiardacă amenda aferentă a fost plătită în interiorul acestui termen.În cazul în care cuantumul amenzii nu a fost achitat în cadrulacestui termen, scoaterea din evidenţă se va realiza la dataachitării amenzii, dar nu mai târziu de cinci ani de la datarămânerii definitive a actului de sancţionare.

În mod similar se va proceda şi în cazul unei răspunderisolidare cu debitorul declarat insolvabil sau insolvent,condiţionat însă de stingerea sumelor datorate ca urmare aatragerii răspunderii solidare. Astfel, situaţia va fi radiată dincazierul fiscal la data stingerii sumelor datorate, dar nu maidevreme de un an de la data comunicării deciziei emise în acestsens de organul fiscal, decizie rămasă definitivă în justiţie, şinu mai mult de cinci ani de la data comunicării acestorhotărâri.

Pentru infracţiunile incriminate de legile fiscale, financiare,vamale va fi menţinut termenul de cinci ani pentru radierea dincazierul fiscal, condiţia fiind ca în acest interval să nu fiecomise fapte similare.

O altă modificare va fi radierea din cazierul fiscal la datareactivării în cazul firmelor declarate anterior ca inactive pentrucă nu şi-au îndeplinit, pe parcursul unui semestru calendaristic,nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege. Dacă firma a fostdeclarată inactivă deoarece s-a sustras de la efectuarea inspecţieifiscale prin declararea unor date false de identificare a sediuluisocial sau pentru că organele fiscale au constatat că nufuncţionează la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat,radierea din cazierul fiscal va fi posibilă doar după expirareaunui termen de trei luni de la data reactivării.

"În cazul în care în cazierul fiscal al contribuabililor aflaţiîn una dintre aceste situaţii există şi alte menţiuni cu privire laalte fapte, se şterg numai menţiunile care impun scoaterea dinevidenţă", se mai arată în ordonanţă.

Guvernul nu va modifica şi prevederile actuale care stabilesc cădatele înscrise în cazierul fiscal pot fi scoase din evidenţă dacănu mai sunt sancţionate de lege, dacă între timp a intervenitreabilitarea de drept sau judecătorească sau la data decesuluicontribuabilului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO