Mediafax.biz Exclusiv

Topul dividendelor de pe Bursă: ce acţiuni oferă dividende peste dobânzile bancare

Topul dividendelor de pe Bursă: ce acţiuni oferă dividende peste dobânzile bancare

Autor: Andrei Chirileasa

30.03.2011, 18:53 67

Dintrecele 76 de companii listate pe piaţa principală a Bursei de ValoriBucureşti (BVB), 22 au anunţat că vor distribui dividende dinprofitul anului trecut. Acestora li se adaugă 8 societăţ i maiimportante de pe piaţa RASDAQ.

Valoarea totală a dividendelor propuseacţionarilor de cele 30 de companii se ridică la 2,28 miliarde delei (peste 550 de milioane de euro).

Acţiunile companiilor care au anunţatdividende au fost urmărite cu atenţie de către investitori, iarcele care au anunţat dividende atractive raportate la preţulacţiunilor au înregistrat creşteri semnificative după cepropunerile lor au devenit publice peBursă.

Ca în fiecare an, investitorii îşi fac calculeprivind acţiunile care le pot aduce cele mai mari câştiguri dindividende, nevoia de lichidităţi fiind în continuare ridicată atâtîn rândul fondurilor de investiţii, cât şi a investitorilorindividuali.

La preţurile actuale de pe Bursă, cele maiatractive dividende sunt oferite de producătorul de medicamenteZentiva Bucureşti (SCD) şi de producătorul de echipamente pentrucalea ferată VAE Apcarom Buzău (APC), ambele cu randamente aledividendului brut de peste 20%. Dividendele ridicate oferite decele două companii se explică prin faptul că acestea au ales sărepartizeze acţionarilor pe lângă profiturile înregistrate anultrecut şi o parte din rezervele adunate în anii precedenţi. Deexemplu, pentru Zentiva acestea sunt primele dividende din ultimiizece ani. Aşadar, situaţ ia acestor două firme poate fi consideratăexcepţională.

În topul randamentelor urmează două companiide stat: transportatorul de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN) şitransportatorul de produse petroliere Conpet Ploieşti (COTE), careau realizat anul trecut profituri semnificative şi sunt obligate sădistribuie minimum 90% din profituri ca dividende, spre deosebirede o rată de alocare de 50% din profitul pe 2009. Astfel,randamentul dividendelor celor două companii se situează în jurul a11%. Şi în aceste cazuri se poate vorbi despre o situaţ ieexcepţională, determinată de nevoia statului de a strânge bani labuget. Unii analişti se aşteaptă ca de anul viitor companiile destat să revină la distribuţia a doar 50% din profit cadividende.

În rest, doar câteva companii mai distribuiedividende care să ofere randamente de peste 6,5% cât este înprezent dobânda medie la depozitele pe şase luni, astfel că,privind strict din perspectiva dividendelor oferite, puţine acţiunisunt mai atractive decât depozitele bancare. Comparaţia cudepozitele pe şase luni este relevantă deoarece multe dintrecompaniile care distribuie dividende au anunţat că vor începe săvireze banii către acţionari abia în septembrie, pentru a-şigestiona mai uşor necesarul de lichidităţi. Astfel, deşidividendele vor fi aprobate la finele lunii aprilie, acţionarii vatrebui să mai aştepte câteva luni pentru a intra în posesialor.

Din punctul de vedere al dividendelor neteîncasate de investitori, câştigurile ce pot fi obţinute la 10.000de lei investiţi variază între 100 de lei, în cazul BRD şi 1.700 delei la VAE Apcarom. 10.000 de lei investiţi în acţiuni Petrom (SNP)aduc dividende nete de circa 350 de lei, iar aceeaşi sumă plasatăîn Transgaz oferă un câştig din dividende de 890 delei.

În deciziile de investiţii, însă, nu conteazădoar dividendele, ci şi perspectivele de creştere pe carecompaniile le au pe termen mediu şi lung. Din acest punct devedere, bugetele care vor fi prezentate de companii în AGA şirezultatele pe primul trimestru, care vor fi publicate în lunamai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24