Mediafax.biz Exclusiv

Un nou lider în industria lemnului: Schweighofer a depăşit Romsilva

Un nou lider în industria lemnului: Schweighofer a depăşit Romsilva

Autor: Ioana David

05.09.2011, 18:29 440

Regele lemnului a trecut pragul de 300 mil. euro, iar anul 2010 a fost extrem de bun pentru antreprenorul austriac, acesta reuşind să aibă un plus de 100 mil. euro al businessului, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Şi din punctul de vedere al profitabilităţii, Schweighofer se poate declara mulţumit, principala firmă din grupul său având un rezultat net de aproape 70 de milioane de euro, ceea ce corespunde unei marje a profitului de 22%.

Într-o analiză recentă a ZF, Holzindustrie Schweighofer se afla în topul primelor zece companii din economie cu cele mai mari profituri de anul trecut.

Dacă la afacerile acestei entităţi juridice se adaugă şi celelalte două firme pe care austriacul le operează în România, Holzindustrie Schweighofer Baco şi Holzindustrie Schweighofer Panels, rezultă că afacerile sale se apropie de afaceri de 350 de milioane de euro în România, iar profitul de 74 de milioane euro.

Din ce face bani austriacul

Potrivit datelor de pe site-ul propriu, Holzindustrie Schweighofer operează fabrici în două locaţii la Sebeş şi Rădăuţi.La Sebeş compania a început producţia în 2003, iar fabrica se întinde pe o suprafaţă de 53 de hectare.La Rădăuţi fabrica a fost înfiinţată în 2008. În aceste locaţii Holzindustrie Schweighofer produce cherestea.

Omul de afaceri mai deţine în România şi o fabrică de panouri Baco (panouri din lemn masiv folosite în industria mobilei) şi una de panouri încleiate (pentru magazinele de tip do-it-yourself), acestea fiind însă înregistrate pe firme separate.

Austriacul mai investeşte şi în păduri, terenuri agricole, centrale de producţie a energiei pe bază de biomasă şi un hotel în România.

Miliardul din industria de prelucrare

Cei mai mari zece jucători din industria de prelucrare a lemnului au înregistrat anul trecut afaceri de aproape 1 mld. euro, potrivit unei analize a ZF pe baza datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe.

ZF a încercat să realizeze pentru prima dată topul celor mai mari 10 jucători pe această piaţă, în condiţiile în care până acum cele mai vizibile afaceri erau cele austriece: Holzindustrie Schweighofer, Kronospan şi Egger.

În industria lemnului mai există şi afaceri ale turcilor (Prolemn), dar şi ale spaniolilor (Losan) sau polonezilor (Barlinek). De o dimensiune mai mică o altă firmă austriacă este prezentă în România pe această piaţă: Holver Braşov.

Cele mai mari trei firme austriece au afaceri de peste 100 mil. euro pe piaţa locală, iar Egger a fost ultima dintre firmele care au depăşit acest prag.

"Creşterea cifrei de afaceri şi a profitului se datorează îmbunătăţirii condiţiilor de afaceri pe pieţele unde desfacem produsele noastre, de la piaţa internă la majoritatea pieţelor de export. Cererea pentru produsele Egger a crescut, ceea ce ne-a permis să mărim producţia. În acelaşi timp am reuşit să optimizăm costurile logistice", a spus Mihai Şandru, director comercial al Egger.

Fabrica de la Rădăuţi a Egger a devenit operaţională în ianuarie 2008 după investiţii de 210 mil. euro. Grupul austriac a continuat investiţiile în 2010 în fabrica din nordul ţării, cheltuind peste 17 mil. euro pentru echipamente tehnologice şi pentru o clădire de birouri pentru angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO