Mediafax.biz Exclusiv

Un viceguvernator al BNR, preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial

Un viceguvernator al BNR, preşedinte al Curţii de Arbitraj Comercial

Autor: Cristian Hostiuc

22.02.2012, 11:00 431

Este compatibilă această poziţie cu cea de viceguvernator al BNR? "Când am primit această propunere din partea boardului Camerei de Comerţ am întrebat două instituţii dacă există vreo problemă de incompatibilitate - ANI (Agenţia Naţională de Integritate) şi consiliul de administraţie al Băncii Naţionale. Mi s-a răspuns că este OK. Nu există incompatibilitate. Această funcţie este mai mult de reprezentare. Nu am competenţe administrative sau de selecţie a arbitrilor care judecă dosarele", a menţionat Olteanu.

De mai mulţi ani era arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial, chiar înainte de a fi numit în funcţia de viceguvernator al BNR în octombrie 2009. Curtea de Arbitraj judecă dosare comerciale atât interne, cât şi internaţionale dacă părţile convin ca disputa lor să fie lăsată pe mâna a trei sau cinci arbitri care fac parte din acest corp.

Olteanu spune că într-un an în birourile Curţii de Arbitraj ajung cam 350 - 400 de dosare în care sunt implicate firme locale. De asemenea, mai sunt 10 - 20 de dosare internaţionale unde părţile convin să vină la Bucureşti la judecată.

Dosarele de judecată nu sunt publice, nu se ştiu firmele implicate şi nici sumele în discuţie decât de către cei direct implicaţi. Aceasta este şi esenţa acestui arbitraj, respectiv ca totul să se facă în cea mai mare confidenţialitate, menţionează Olteanu.

La Curtea de Arbitraj termenele de judecată sunt mult mai reduse, iar deciziile sunt contestate mai departe la instanţele publice în proporţie de 20%. Dacă una dintre părţi nu este mulţumită de decizie, o poate contesta la instanţele publice, dar acolo se judecă numai pe chestiuni procedurale, nu de fond.

Curtea de Arbitraj este formată din 120 de arbitri români şi 50 străini.Din corpul arbitrilor români fac parte profesori de drept, avocaţi, judecători, chiar şi senatori şi deputaţi, foşti miniştri ai justiţiei.

Olteanu spune că a judecat cam 5 - 6 dosare pe an de când a devenit viceguvernator al BNR, "ca să îmi păstrez profesionalismul".

Dosarele care ajung în birourile Curţii de Arbitraj pot avea la bază un litigiu de câteva zeci de mii de lei până la câteva milioane de euro. Arbitrii sunt plătiţi în funcţie de valoarea dosarului şi pot câştiga la un proces între 1.000 şi chiar 100.000 de euro în cazul dosarelor mari.

Olteanu spune că preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov împreună cu boardul i-au făcut propunerea de a deveni preşedintele Curţii de Arbitraj.

Înaintea lui Olteanu preşedinte a fost Viorel Mihai Ciobanu, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de drept din România.

Bogdan Olteanu este cel mai tânăr viceguvernator al BNR şi a fost ales în această poziţie pentru un mandat de cinci ani.Olteanu a fost preşedintele Camerei Deputaţilor atunci când PNL a fost la guvernare pe vremea premierului Călin Popescu-Tăriceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO