Mediafax.biz Exclusiv

UniCredit cere insolvenţa a două firme din grupul Avrig 35, pe care le-a creditat cu 70 mil. euro

UniCredit cere insolvenţa a două firme din grupul Avrig 35, pe care le-a creditat cu 70 mil. euro

Autor: Cristi Moga

07.07.2011, 19:12 490

Pe strada Avrig din Bucureşti, de lângăPiaţa Obor, lângă clădirile verzi de la numerele 3 şi 5, de a căroradresă se şi leagă numele companiei Avrig 35, un gard înalt detablă separă trotuarul de şan tierul de la adresa Avrig, numărul7.

Acolo, pe un teren de 5.400 de metri pătraţi, deţinut de Avrig35 prin intermediul firmei Avrig Asset Management, ar fi trebuit săse afle încă de anul trecut un nou proiect de birouri al companiei,cu o suprafaţă în chiriabilă de aproape 30.000 de metri pătraţi, îndouă imobile, dar în momentul de faţă şantierul este abandonat lastadiul de turnare a plăcilor pentru parcarea subterană.

Acel teren reprezintă principalul activ imobiliar cu carecompania Avrig 35 a garantat un împrumut de 46 mil. euro obţinut în2008 de la UniCredit Ţiriac Bank şi Bank Austria Creditanstalt,împrumut din cauza căruia UniCredit a cerut la începutul săptămâniiintrarea în insolvenţă a companiei, proces ce se va judeca începândcu luna noiembrie a acestui an.

Construcţia a fost oprită în condiţiile în care şi pe clădirilede la numerele 3 şi 5 de pe stra da Avrig atârnă bannere careanunţă disponibilitatea a 9.000 de metri pătraţi de birouri îninteriorul acestor clădiri, care pentru mulţi ani au fost folositede grupul Petrom drept sediu secundar, înainte ca firma petrolierăsă se mute în propriul sediu, Petrom City, din nordulCapitalei.

Reprezentanţii UniCredit nu au precizat până la închidereaediţiei ce sumă au de re cuperat de la Avrig şi nici motivelepentru care au solicitat intrarea în insolvenţă în ciuda faptuluică firma fondată de Hergan este un client vechi al băncii, care aconstruit inclusiv unul dintre actualele sedii ale UniCredit,respectiv imobilul Charles de Gaulle Plaza.

Dealtfel, UniCredit a început să finanţeze firma Avrig 35 încă din1999 printr-un credit în mai multe tranşe, care cumulează circa 23mil. euro, potrivit datelor de la Arhiva de Garanţii Mobiliare,care cel mai proba bil de asemenea nu a fost rambursat întotalitate, în condiţiile în care UniCredit a cerut şi insolvenţafirmei Avrig 35 SRL.

Acest credit era garantat, printre altele,cu spaţiul magazinului Auchan din Piteşti, vândut încă de anultrecut către NEPI, dar şi cu alte proprietăţi din Bucureşti,printre care un imobil de pe strada Grigore Mora din apropiereaPieţei Charles de Gaulle, care potrivit informaţiilor de pe site-ulAvrig 35 este de vânzare de la sfârşitul anului trecut, la fel caalte active.

Per total, UniCredit a finanţat astfel cucel puţin 70 mil. euro Avrig 35, cele două părţi urmând să îşidispute litigiul la Tribunalul Bucureşti.

Avrig 35 are "antecedente" îninsolvenţă

Ca urmare a unui litigiu cu un con sultantextern, Avrig 35 a ales anul trecut intrarea în insolvenţă a altortrei firme din grup (Office Development, Focşani Investment şiPiatra-Neamţ Development), care au fost finanţate în 2006-2007 cucirca 15 milioane de euro de la Banca Românească şi Bancpost, iarpână în prezent aceste firme nu au ieşit din insolvenţă.

Proiectul de la Avrig numărul 7nu este însă singurul blocat al companiei con du se în prezent decătre Haydn Wright şi Matthew Proskine, fiul unuia dintreacţionarii companiei. Firma începuse şi un proiect de locuinţe pestrada Mihai Eminescu din Capitală, blocat după ce structura a fostridicată un etaj, în timp ce imobilul Tower Center International,de pe strada Ion Mihalache, este neocupat de mai bine de doi ani,deşi construcţia a fost finalizată din cauza unui litigiu cupartenerul din acest proiect - Industrialexport.

Nu în ultimul rând, compania aanunţat anul trecut că va începe un proiect comercial pe bulevardulTheodor Pallady, la ieşirea din Bucureşti spre Constanţa, centrucomercial care nu a mai fost început, iar principalii chiriaşianunţaţi - Auchan şi Decathlon - au ieşit din proiect. Laevenimentul de lansare a proiectului din Pallady, Hergan a avutprima prezenţă în cadrul unei conferinţe de presă din România,pentru ca la doar patru luni distanţă, în vara anului trecut, să-şianunţe plecarea de la conducerea companiei.

Au făcut exit-uri de 300 mil.euro

Până la venirea crizei, Avrig 35 a realizatmai multe proiecte pe care le-a vândut cu circa 300 mil. euro. Celemai importante ar fi centrul comercial Iris Shopping Center dinTitan, vândut pentru 140 mil. euro, respectiv clădirea de birouriCharles de Gaulle Plaza, vândută, alături de CA Immo, cu 80 mil.euro. Alte proiecte vândute au fost spaţiile magazinelor Auchan şiBricostore din Piteşti, precum şi un portofoliu de circa 15 clădiride birouri mai mici în ţară, proprietăţi pe care Avrig 35 a încasatcirca 80 mil. euro.

Timpurile s-au schimbat acum, iar piaţaimobiliară îşi arată şi faţa mai puţin prietenoasă investitorilor,care vrând nevând s-au văzut obligaţi să se obişnuiască cu termeniprecum "spaţii goale", "şantiere blocate" şi"insolvenţă".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO