Mediafax.biz Exclusiv

UniCredit se judecă cu Hergan pentru insolvenţa Avrig 35

UniCredit se judecă cu Hergan pentru insolvenţa Avrig 35

Autor: Cristi Moga

14.02.2012, 18:46 724

Hergan, 64 de ani, a fost înlăturat de la conducerea companiei în vara anului 2010, când a fost adus un nou CEO, australianul Haydn Wright, dar surse din piaţă afirmă că omul de afaceri a revenit în fruntea grupului fondat alături de mai mulţi investitori americani.

Două dintre firmele importante din grup - Avrig 35 SRL şi Avrig Asset Management - sunt însă ameninţate de insolvenţă din vara anului trecut de către UniCredit Ţiriac Bank, care a finanţat de-a lungul timpului cele două firme cu aproape 70 de milioane de euro.

Proiectul de referinţă realizat de Hergan în Bucureşti este clădirea Charles de Gaulle Plaza de la intrarea în parcul Herăstrău, unde şi UniCredit ocupă circa 3.000 de metri pătraţi de birouri şi care poate fi considerat un proiect de succes: a fost vândut cu circa 90 de milioane de euro unui fond german de investiţii în urmă cu cinci ani.

Cu banii împrumutaţi de la UniCredit Ţiriac şi Bank Austria însă trebuia realizate alte două clădiri de birouri cu o suprafaţă de 30.000 de metri pătraţi lângă Piaţa Obor, dar şantierul a fost abandonat de mai mulţi ani după ce a fost realizată doar structura parcării subterane.

Ieri s-a consumat un nou termen al dosarului prin care UniCredit cere insolvenţa firmei Avrig Asset Management la Tribunalul Bucureşti, dar singura decizie luată a fost cea de conexare a dosarului deschis de bancă cu cel al firmei de construcţii Edrasis, care de asemenea solicită intrarea în insolvenţă a firmei conduse de Hergan.

"Dosarele conexate au termen la 10 aprilie. De asemenea, părţile au învederat posibilitatea unei înţelegeri pentru stingerea litigiului", a precizat pentru ZF Laura Andrei, vicepreşedinte al Tribunalului Bucureşti şi purtător de cuvânt al instituţiei.

Până atunci, UniCredit Ţiriac solicită şi intrarea în insolvenţă a firmei Avrig 35 într-un dosar care va avea termen în data 13 martie.

Cele două părţi nu au precizat câţi bani mai au de rambursat firmele Avrig 35 şi Avrig Asset Management către UniCredit. La finalul anului 2010 datoriile cumulate ale celor două firme depăşeau 50 de milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.

De-a lungul anilor, Avrig a realizat proiecte vândute cu aproximativ 300 de milioane de euro, dar a ajuns în situaţia în care se confruntă cu dosare de insolvenţă, se judecă de mai mulţi ani pentru turnul Tower Center din Piaţa Victoriei care stă neocupat şi cedează terenuri în contul datoriilor mai vechi, cum a fost cazul unui lot din Piaţa Victoriei, trecut anul trecut în portofoliul sud-africanilor de la NEPI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO