Mediafax.biz Exclusiv

Unul dintre avocatii de top se declara multumit de primul trimestru. Schoenherr: Au crescut si încasarile si numarul de proiecte

Schoenherr: primul trimestru a fost promiţător. Au crescut şi încasările şi numărul de proiecte

Autor: Cristi Moga

07.06.2011, 18:48 141

La fel camajoritatea firmelor de pe piaţa de profil, şi austriecii mizeazăpe creştere în acest an, după ce piaţa avocaturii a fost la rândulei atinsă de recesiune în ultimii doi ani.

"Primultrimestru a fost promiţător pentru restul anului, am înregistrat ocreştere a facturilor de 5-7% faţă de anul trecut, dar şi anumărului de proiecte în pipeline. Avocaţii au un grad ridicat deocupare, ţinând cont că suntem cu 10% mai puţini, iar volumul demuncă este mai mare. Nu mai este nebunia din boom, dar putem vorbide o alocare eficientă a resurselor pe un volum semnificativ demuncă", a declarat Sebastian Guţiu, managing partner al Schoenherrşi Asociaţii.

Firma numărăîn prezent 48 de avocaţi şi este printre cele mai mari birourilocale ale firmelor internaţionale, care au stabilit în ultimii aniîn România mai mult de zece case de avocatură.

Potrivitdeclaraţiei anuale de venit depuse la Administraţia Financiară,Schoenherr a înregistrat o creştere a veniturilor de peste 15% anultrecut, până la 7,3 milioane de euro, dar Guţiu spune că cifra nureflectă în totalitate evoluţia veniturilor, în condiţiile în careactivitatea avocaţilor din firmele internaţionale poate fifacturată şi în alte pieţe, în cazul proiectelormultijurisdicţionale.

"2010 a fostun an de stagnare, creşterea din declaraţie fiind dată de faptul căanul trecut s-a facturat local mai mult decât în 2009. Fiind ofirmă regională, în care avocaţii colaborează pe diverse proiecte,cerinţele de contabilitate spun ca, spre exemplu, un avocat româncare lucrează pentru un proiect din Polonia să fie plătit în ţararespectivă, unde este facturat întregul contract. Chiar şi acumavem două colege la Viena care ajută pe un dosar de concurenţă",explică Guţiu.

Desprescăderea numărului de avocaţi Guţiu spune că este o fluctuaţienormală, determinată inclusiv de concediul de maternitate sau destudii de specializare din partea unor avocaţi.

"Se lucreazămult şi greu în acest domeniu, iar în timp are loc şi o selecţienaturală."

Circa unsfert din avocaţii Schoenherr sunt vorbitori de germană, în timp cedin rândul clienţilor cam jumătate sunt firme de origine germanăsau austriacă. Printre companiile cu care Schoenherr a lucratconstant de-a lungul anilor se numără OMV Petrom, Vienna InsuranceGroup sau Sparkassen Immobilien, proprietarul mallului Sun Plazadin Bucureşti.

Acestecompanii au fost implicate în contracte de sute de milioane de euroîn ultimii ani, dar deocamdată astfel de proiecte par a fi departede a fi semnate.

"Avem unsentiment că lucrurile se întâmplă, dar nu ştim în ce măsură se vorconcretiza.Anul acestalitigiile vor fi la acelaşi nivel cu imobiliarele şi M&A-ul,între 20 şi 25% fiecare. Avem şi în imobiliare proiecte devânzare, dar nu de amploare, ci multe şi mici."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO