Mediafax.biz Exclusiv

Utilajele agricole sfidează criza: producţia IRUM Reghin a crescut cu 48%

Utilajele agricole sfidează criza: producţia IRUM Reghin a crescut cu 48%

Autor: Laurentiu Cotu

15.01.2012, 17:45 953

Evoluţia a fost susţinută de reluarea investiţiilor din agricultură, dar şi exploatare forestieră.

"Piaţa în domeniul nostru de activitate a crescut anul trecut, iar în ceea ce priveşte anul care tocmai a început, producţia IRUM pentru primele şase luni este deja contractată. În ceea ce priveşte planurile noastre de investiţii şi dezvoltare, avem în derulare un proiect ce depăşeşte 3,5 milioane de euro pentru construcţia şi dotarea unei fabrici de confecţii metalice", a declarat pentru ZF Transilvania Mircea Eugen Oltean, director general IRUM Reghin.

Compania este specializată în fabricarea tractoarelor, a utilajelor TAF (Tractoare Articulate Forestiere), dar şi a altor utilaje agricole şi forestiere. Capacitatea anuală de producţie a companiei din Reghin este de 2.360 de tone (utilaje, piese de schimb, piese turnate etc). Anul trecut capacitatea de producţie a crescut cu 48%.

Partenerii externi de afaceri ai IRUM sunt firme de exploatare forestieră din Spania şiBulgaria, dar şi producători de utilaje dinGermania, Franţa şi Italia. Aproximativ 22% din producţia companiei merge la export.

"Pentru acest an ne-am propus să consolidăm activitatea de reparaţii capitale pentru motoare diesel. În acest sens, în primavară vom inaugura o unitate de reparaţii pentru motoarele diesel", a menţionat Oltean.

În urmă cu doi ani IRUM a încheiat un parteneriat cu firma Minsk Tractor Works, astfel că în prezent, la uzina din Reghin se produc tractoarele agricole TAG sub licenţăBelarus.

În acest sens, a fost construită o unitate de producţie de 3.000 de metri pătraţi dotată cu o linie de montaj, instalaţii de aer, de ridicat, de evacuare a gazelor de eşapament, echipamente de manipulat, stand de încercări şi testari, diferite dispozitive pentru verificări asamblare pe linie.

Tractoarele agricole sunt comercializate pe piaţă cu denumirea TAG, iar preţurile încep de la 15.000 de euro, plus TVA şi pot ajunge la 30.000 de euro în funcţie de dotări şi puterea motoarelor, conform unor informaţii anterioare furnizate de companie.

IRUM a încheiat anul 2010 cu o cifră de afaceri netă de peste 41,5 mil.lei (circa 10 mil. euro) şi un profit net de 3,5 mil. lei (850.000 de euro), conform siteului Ministerului Finanţelor Publice.Principalii competitori ai companiei sunt Camox Franţa, HSM Germania, Timberjack SUA, Liebherr Germania.

IRUM are în prezent de 388 de angajaţi, 35 dintre aceştia fiind recrutaţi anul trecut.Compania spune că va continua recrutările în acest an şi caută ingineri mecanici, prelucrători prin aşchiere sau operatori de utilaje pentru prelucrări mecanice.

Compania IRUM a fost înfiinţată în anul 1991, având ca principal domeniu de activitate fabricarea diferitelor maşini şi utilaje agricole şi forestiere.

Principalul acţionar al firmei este Mavriprod din Reghin cu o participaţie de 93,46%, restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO