Opinii

12 candidati

15.11.2004, 00:00 18

La fel ca si in 2000, avem 12 candida!i la presedin!ie. Fiecare are motivul sau. Si fiecare va putea pierde ceva mai mult decat cursa prezidentiala.
Adrian Nastase vrea sa perpetueze guvernarea PSD: cum Iliescu nu mai putea candida, iar in sanul partidului celor doi nu s-a afirmat vreo alta ambitie, actualul premier a intrat in cursa. Pentru Nastase, o infrangere ar insemna intreruperea cursului ascendent al carierei, caci e greu de crezut ca el ar putea postula intr-o asemenea eventualitate la sefia social-democratilor.
Traian Basescu doreste sa rastoarne guvernarea PSD: afirmat ca lider al opozitiei dupa 2000, Basescu l-a inlocuit in ultima clipa pe seful liberalilor, Stolojan. In situatia in care nu e ales, Basescu va fi un primar cu un sprijin national foarte semnificativ, dar a carui forta va complica ecuatia organizarii opozitiei.
Corneliu Vadim Tudor a intrat in cursa sperand sa repete scorul foarte bun de acum patru ani. E obisnuit sa piarda. Totusi, daca va rata turul doi, e posibil ca PRM sa fie serios zdruncinat. Ar fi al treilea ciclu electoral consecutiv in care nu are acces la resursele guvernarii.
Marko Bela i-a luat locul candidatului de serviciu al maghiarilor: Gyorgy Frunda, prezentat in 1996 si 2000. Ca si acesta, liderul UDMR vrea sa aduca la urne electoratul maghiar. Scaderea populatiei de aceasta etnie, ca si contestarea venita de la Uniunea Civica Maghiara risca sa transforme UDMR intr-o organizatie minora.
In afara acestor 4 candida!i, care reprezinta partidele parlamentare, exista alte 8 candidaturi.
Petre Roman a decis sa se inscrie a treia oara in competitia prezidentiala pentru a spori notorietatea partidului pe care l-a fondat in urma cu cateva luni, Forta Democrata. Daca organiza!ia sa nu intra in Parlament, lui Roman ii va fi foarte greu sa mentina structurile create in teritoriu.
Un alt lider de partid care a decis sa intre in cursa pentru Cotroceni este Gheorghe Ciuhandu. A facut-o dupa ce a fost ales presedinte al PNTCD. Iar asta s-a intamplat dupa ce a castigat primaria Timisoarei, singurul mare oras unde s-a impus partidul refondat de Coposu. Daca PNTCD nu va intra in Parlament, Ciuhandu isi va depune mandatul in fata colegilor de partid, dar nu e sigur ca taranistii au la dispozi!ie o alternativa.
Implicat si el in administratia locala, ca viceprimar la Campulung Moldovenesc, Ovidiu Tudorici incearca sa dea vizibilitate Uniunii pentru Renconstructia Romaniei. Dupa ce URR a depus liste la locale doar in cateva localitati, organizatia isi testeaza acum fortele la nivel na!ional. Daca nu va spori in mod considerabil cele 30 de mii de voturi de la locale, Tudorici - intrat doar de cateva luni in politica - va reintra in anonimat.
Cunoscut din lumea fotbalului, ca patron de club, Gigi Becali a devenit candidat pentru a confisca o parte din voturile peremiste. Daca scorul PRM nu va fi diminuat, Becali risca sa piarda increderea prietenului sau Viorel Hrebenciuc, liderul PSD care pare a fi conceput strategia limitarii scorului PRM prin insolita candidatura.
Cunoscut tot ca patron, mai precis ca lider al Uniunii Na!ionale a Patronatului Roman, Marian Petre Milut cauta - prin candidatura sa prezidentiala - sa pozitioneze cat mai consistent Actiunea Populara in competitia pe care aceasta o duce cu PNTCD pentru a obtine intaietatea in fragilul camp al crestin-democratiei romanesti. Daca nu va obtine mai multe voturi decat Ciuhandu, Milut va impinge AP catre topirea in PNTCD.
Mult mai putin clare sunt motivatiile celorlalti trei candida!i: este vorba despre Gheorghe Dinu, Raj Tunaru si Aurel Radulescu. Primul este independent, al doilea e liderul unei forma!iuni minore (Partidul Democrat al Tinerilor), iar cel de-al treilea e sustinut de Alianta Populara Crestin-Democrata, care reuneste Partidul Renasterea Romaniei si Partidul Pensionarilor si Protectiei Sociale. Gheorghe Dinu reia unele din temele mostenitorilor Securitatii si are drept unic proiect revenirea la serviciul militar obligatoriu. Raj Tunaru, actualmente deputat, s-a hotarat sa candideze, dupa ce a intentionat sa-l lanseze in cursa pe cantaretul Dan Bittman, dar pare foarte timorat de propria sa indrazneala. In sfarsit, Aurel Radulescu este singurul roman din Statele Unite care s-a inscris pina la urma in cursa pentru Cotroceni, dupa ce altii - independenta Lia Roberts si taranistul Constantin Timoc - au renuntat. Este posibil ca toti trei sa fi intrat in competitia pentru fotoliul prezidential din simple ratiuni de publicitate. Vizibilitatea asigurata de citarea in presa si de prezenta in studiourile de televiziune poate constitui un atu in construirea unui parcurs public.
In urma cu patru ani, doar jumatate dintre candidatii inscrisi au reusit sa obtina un numar de voturi superior numarului de semnaturi necesare pentru a depune candidatura. In procente, ei aveau circa 6% din voturi. Cati vor fi oare anul acesta cei care vor obtine 200 de mii de voturi, dupa ce au strans 200 de mii de semnaturi?



* Cristian Preda este profesor de stiinte politice, decanul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO