Opinii

Adrian Vasilescu, BNR: Cum citim mişcarea preţurilor

Foto Cristinas Nichituş

Foto Cristinas Nichituş

Autor: Adrian Vasilescu

21.01.2014, 20:41 1321

Statisticienii măsoară, lună de lună, dinamica inflaţiei. Acum câteva zile, ne-au fost comunicate ratele mişcării preţurilor din anul trecut. Rata lunară din decembrie: 0,33 la sută. Rata pe 12 luni, din decembrie 2012 până în decembrie 2013: 1,55 la sută. Rata medie anuală, măsurând ultimele 12 luni raportate la 12 luni precedente: 4 la sută. Mişcări în general calme.

Inflaţia sălbatică e deja trecut. E istorie. În 2014 vom avea  de-a face doar cu o inflaţie în bună parte domesticită. Este cert, acum, că inflaţia în 2013 a avut cea mai calmă mişcare de preţuri din istoria postdecembristă. Stimulate de acest nivel scăzut al dinamicii preţurilor, speranţele merg mai departe. Împreju­rările actuale încurajează proiecţii, cel puţin pentru primele şase luni din acest an, sub cota de 1,55 la sută.

Desigur, corecţiile de preţuri nu vor putea fi evitate nici în 2014. Unele cu scop terapeutic: ca să nu ne năpădească iar inflaţia ascunsă. Cărora li se vor adăuga corecţiile determinate de măsuri fiscale, de condiţii naturale, de efecte statistice şi de preţurile internaţionale. Ceea ce nu înseamnă însă că preţurile trebuie să fie corectate… de dragul corecţiilor. Şi nici pentru a acoperi munca rău organizată.

Din noiembrie 1990, de când inflaţia a început să fie riguros calculată şi în România, ea a devenit treptat o temă de larg interes public. De fapt, interesul pentru dinamica inflaţiei, lună de lună şi la fiecare 12 luni, a evadat din birourile guvernamentale sau bancare, din institutele de cercetări şi din universităţi, coborând în stradă. Astăzi, mijloacele de informare în masă, toate, intră în alertă de îndată ce apar comunicatele privind inflaţia şi în câteva clipe ţara întreagă e la curent cu direcţia în care s-au mişcat preţurile. Judecata, din nefericire, nu e însă în toate cazurile la fel. Deseori, vestitorii inflaţiei sunt fie prea înflăcăraţi, fie prea pătimaşi sau pur şi simplu prea preocupaţi ca ştirile lor să conţină o doză de şoc chiar şi atunci când comunicatele oficiale nu au nimic şocant.

Acum însă intrăm într-o etapă nouă. E aşadar timpul să începem să fim mai atenţi, mult mai atenţi la inflaţia medie anuală. Pentru că rata anuală a inflaţiei nu-i altceva decât produsul indicilor preţurilor de consum din ultimele 12 luni. Un tablou care preocupă cu deosebire populaţia, sindicatele, mediul de afaceri, numeroşi analişti şi, nu în ultimul rând, mass-media, fiindcă pleacă de la ratele lunare, care exprimă dinamica preţurilor în luna analizată faţă de lunile precedente şi ajunge la rata anualizată sau rata anuală a inflaţiei, cum e botezată în rapoartele Statisticii, cu un compas de 12 luni, bunăoară din 31 decembrie 2012 până la 31 decembrie 2013. Având un compas de 24 de luni (ultimele 12 luni raportate la 12 luni anterioare) rata medie a inflaţiei nu se lasă perturbată nici de schimbările sezoniere, nici de şocuri trecătoare, fiind indicatorul cel mai sintetic al stabilităţii preţurilor.

Deşi, în dezbaterile publice de la noi, se fac rareori trimiteri la rata medie anuală a inflaţiei, importanţa ei este fundamentală. Pentru că este cea mai aproape de indicele armonizat al preţurilor de consum, calculat de Eurostat. Acesta este şi motivul pentru care, în Uniunea Europeană, rata medie anuală şi nu cea decembrie pe decembrie este luată în calcul între criteriile de admitere în Zona Euro. Şi ar trebui să fie, totodată, motivul care să determine societatea românească să dea o mai mare importanţă ratei medii anuale.

În 2013, la o inflaţie decembrie pe decembrie de 1,55 la sută, s-a înregistrat o rată medie anuală de 4 la sută. Mişcările în jos ale acestei rate, ce vor urma în 2014, vor fi mai lente şi în acelaşi timp mai relevante. Iar când cele trei linii principale ale mişcării preţurilor – cea a ratei anuale a inflaţiei, cea a inflaţiei medii anuale şi cea a ratei armonizate la nivelul Uniunii Europene – se vor fi apropiat, ne vom bucura că ţelul va fi fost atins.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO