Opinii

Adrian Vasilescu, BNR: Cum (si cand) va fi relansata creditarea (III)

24.03.2010, 00:00 25

Realitatea este aidoma dictonului: bancherul iti da umbrela cande soare si ti-o ia cand ploua. Dovedeste, asadar, ca in viata ta,in casa ori in gospodaria ta a intrat soarele si banca iti va daumbrela. Un credit. Si ti-o va lasa (ori mai mult, iti va da altesi alte umbrele) numai atat timp cat reusesti sa mentii soarele.Asta si asteapta, acum, bancile: sa vedem cum se risipesc norii siapare soarele (am numit iesirea din recesiune) in economia noastra,in tot mai multe companii si intr-un numar mare de gospodarii alepopulatiei. Iata conditia pentru relansarea creditarii. Panaatunci…

…Prea multe optiuni nu avem. Grabim iesirea din recesiune sau netaiem singuri craca de sub picioare. Numai ca iesirea din recesiunee o cota greu de cucerit. Iar o astfel de batalie nu se castiga cuvisuri, ci cu actiuni concrete, desigur bine gandite. Din acestmotiv - si din multe altele - societatea romaneasca nu-si poatepermite sa sfideze, fara sa plateasca dramatic, nevoia unuiechilibru cat de cat stabil intre cerinte rationale si posibilitatireale. Luand in calcul, cu deosebire, resursele materiale,financiare si umane.

Marea dificultate consta in faptul ca avem prea multeprioritati. Si toate sunt urgente. E greu de ales, intre toateaceste prioritati, pe care sa le decupam mai intai pentru a le ducela bun sfarsit. Si, mai cu seama, e greu de acceptat adevarul(dureros!) ca in 2010 nu vom alerga inca intr-o cursa de fond. Dealtfel, va mai trece un timp pana cand ii va fi asigurata economieinoastre o constitutie atletica. Asa ca in continuare, si in acestan, prioritatea-prioritatilor se identifica, in esenta, cu un soide dieta, principala cerinta fiind restrictia ca societatearomaneasca sa nu cheltuiasca mai mult decat produce. Asigurandu-siastfel echilibrele bugetar, monetar si al balantei de plati. Faraindoiala ca atat autoritatile, cat si gruparile politice audificultati nu numai in a accepta aceasta realitate, dar si in aexplica populatiei un atare adevar. Mai ales ca in joc sunt foartemulti factori si fiecare grupare politica are propria prioritate:salarii, pensii, ordine publica, infrastructura, invatamant,sanatate si asa mai departe. Toate aceste prioritati, adunate,"submineaza" prioritatea care le sintetizeaza pe toate celelalte:cerinta stricta de a respecta dieta, asigurand echilibrareabalantelor.

Daca insa acest regim sever va fi luat in serios si pus inaplicare, atunci Romania va avea intr-adevar, in acest an, oinflatie de sub 4 la suta, un deficit bugetar in jur de 5 la sutasi, totodata, va reusi sa consolideze un deficit de cont curent desub 5 la suta. Fara indoiala ca o dieta atat de severa nu poate fidecat dureroasa. Iar durerea, deseori, e amplificata dementalitatea "drobului de sare". Caci nu sunt deloc putine vocilece sustin ca lucrurile rele ce li s-au intamplat mai intaigrecilor, apoi bulgarilor, ni se vor intampla si noua. Sigur, enormal sa fim atenti, prudenti si cu garda pregatita. Dar nu edeloc normal sa ne impotmolim intr-o stare de spirit bolnavicioasa,dominata de o surescitare obsedanta, fara nicio indoialacontagioasa, ce ar putea sa cuprinda societatea in intregul ei. Sis-o moleseasca.

E drept, suportam deja efecte ale crizei globale, uneleindirecte, altele directe. Daca insa autoritatile statului vorreusi sa-si atraga de partea lor institutiile financiare, patroniisi managerii din economia reala, sindicatele, producatorii siconsumatorii, aceste efecte vor putea fi atenuate. Altfel, oricatepromisiuni vor fi fost facute in campania electorala si oricat demare ar fi preocuparea de a le onora, nu vom avea nici cresteri alenumarului de locuri de munca, nici reduceri ale distorsiunilor careinfluenteaza negativ alocarea eficienta a resurselor; si nicicresterile salariale nu vor aduce bani mai multi in buzunare. Potaduce insa mai multa inflatie si mai mult somaj.

Timp de cativa ani, inainte de criza, o mare parte a populatieiRomaniei invatase sa consume pe datorie. Dorinta de consum cu banide la banci devenise un intaritor. Acum a intarcat Balaia. E crizasi bancile au trecut dintr-o extrema in alta.

Continuare: miercurea viitoare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO