Opinii

Adrian Vasilescu, BNR: Daca bancile nu vor da credite in sectorul privat nu vom iesi din criza

17.03.2010, 00:00 26

O intrebare se repeta obsesiv: cand vor putea lua romaniicredite? Raspunsul pare a fi legat de un vechi dicton, ce este maiactual astazi decat cu mult timp in urma, cand a fost pus incirculatie: "Bancherul iti da umbrela cand e soare si ti-o ia candploua". E, desigur, o metafora. O figura de stil insa bine tintita,din care razbate un adevar semnificativ: acela ca in relatiile cubancile, oricare ar fi clientul, o tara, o companie sau o familie,nu va exista niciodata sansa de a scapa de necazuri primind uncredit. Scapa singur de norii negri, suna mesajul, daca esti instare, apoi vino la banca si dovedeste ca pe ulita ta a iesitsoarele. Daca poti intr-adevar sa dovedesti, banca iti va daumbrela. Adica un credit pentru dezvoltare. Si ti-o va lasa (orimai mult, iti va da alte si alte umbrele) atat timp cat reusesti samentii soarele. Asta si asteapta, acum, bancile de la noi: sa iasasoarele (am numit iesirea din recesiune) pentru a relansacreditarea.

Iata o problema intr-adevar spinoasa: creditul. Pana in toamnalui 2008 - sufletul consumului. Acum - o masina cu motorul pornit,dar care nu demareaza. Sau, mai exact, a demarat in relatia custatul, dar e inca in pozitie de relativa asteptare in relatia cupopulatia si cu companiile.

Bancile, care au bani, spun ca n-au cerere. Si ca nicicompaniile, nici populatia nu se prea inghesuie sa soliciteimprumuturi.

Companiile si populatia dau vina pe banci. Spun ca dobanzilesunt prea mari. Si, intr-adevar, dobanzile nu sunt delocrezonabile. Nici dobanzile active, nici cele pasive. Banca centralavede dobanzile pasive deasupra ratei inflatiei, dar mai jos de ratadobanzii de politica monetara; iar dobanzile active cu unu-douaprocente peste rata dobanzii de politica monetara. Bancile stiu siele ca aici vor ajunge, dar intarzie cat pot acest moment.

Totusi, solutia rationala n-ar fi, in niciun caz, un ritm alertal cresterii creditelor pentru populatie. Fiindca s-ar rupe si maimult legaturile intre productie si consum. Atat timp cat nu seinregistreaza un plus de eficienta a muncii nu au cum sa vina baniin plus pentru consum. Solutia e alta: credite mai multe pentrucompanii, care sa inmulteasca locurile de munca si sa dea salariimai mari. Abia atunci ar putea fi relansata creditareapopulatiei.

Daca creditul nu va iriga economia reala, romanii nu vor aveanici in 2010 locuri de munca mai multe si bani mai multi. Maideparte: nu se va investi mai mult, nu vor fi asigurateposibilitati de a-i absorbi pe someri, nu vor spori productivitateasi competitivitatea muncii.

Pana cand bancile nu vor trece decisiv la alimentarea cu banimai multi a sectorului privat, cat mai repede cu putinta, tara nuva reusi sa faca fata crizei globale, ce inca strabate lumea incare traim. Mai ales ca banii pe care-i imprumuta statul dinexterior n-au cum sa ajunga in sectorul privat.

Ce pot face companiile cu banii din banci? Dupa ce, timp demulti ani, societatea romaneasca a epuizat o buna parte din resurseintr-o incercare disperata de a trai mai presus de puterilenoastre, ne-am trezit in 2009 (iar experienta continua si in 2010)ca pretul consumului fara reforme este extrem de greu de platit.Iar din cauza vechilor reflexe, de care ne rupem greu, sectorulprivat traieste sub nenumarate amenintari. Economia reala are acumnevoie de bani, care sa fie investiti in productivitate si incompetitivitate. E calea unica pentru a asigura climatul deincredere care sa determine bancile sa grabeasca relansareacreditarii populatiei.

Continuarea: miercurea viitoare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO